Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εταιρίες ταξί προωθεί η κυβέρνηση

Το δρόμο για την άλωση του χώρου του ταξί από μεγάλα ελληνικά ή ξένα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος των χιλιάδων επαγγελματιών - ιδιοκτητών ανοίγει η κυβέρνηση, με την κατάρτιση του σχετικού νομικού πλαισίου για την ίδρυση εταιριών ταξί.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, ανακοίνωσε χτες ότι μέσα σε λίγες βδομάδες θα είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση εταιριών ταξί, στις οποίες θα συμμετέχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες με συγκεκριμένα ποσοστά για κάθε άδεια. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί - Αγοραίων και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στις υπό σύσταση εταιρίες, μέτοχοι θα είναι όσοι κατέχουν άδεια ταξί. Ωστόσο, ενόψει και της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», είναι προφανές ότι, αργά ή γρήγορα, εταιρίες ταξί θα μπορεί να ιδρύει οιοσδήποτε.

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην ίδρυση εταιριών ταξί εκφράζουν οι εκπρόσωποι της « Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας», οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα ταξί πρέπει να παραμείνουν στα φυσικά πρόσωπα, αλλά να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση συνεταιρισμών ταξί, όπως είναι τα ραδιοταξί, που αποδεδειγμένα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό.

Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το «Χάρτη Υποχρεώσεων των οδηγών ταξί», ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι: Δεν πρέπει να καπνίζουν ή να έχουν ανοιχτό ραδιόφωνο - κασετόφωνο, χωρίς τη συγκατάθεση των επιβατών. Αντίθετα, θα πρέπει να δέχονται τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων, εφόσον είναι καθαρά, έχουν κτηνιατρική ένδειξη και ειδικά για σκύλους αν φορούν περιλαίμιο και φίμωτρο. Επίσης, θα πρέπει να επιλέγουν πάντα τη συντομότερη διαδρομή, να εκδίδουν αποδείξεις εφόσον ζητηθούν και να παρακινούν τους επιβάτες να φορούν τις ζώνες ασφαλείας. Ο «Χάρτης» προβλέπει ακόμα και τις υποχρεώσεις των επιβατών ταξί, με προεξάρχουσα την υποχρέωση της χρήσης ζώνης ασφαλείας. Επίσης, δε θα πρέπει να καπνίζουν ή να ανοίγουν το παράθυρο, χωρίς τη συγκατάθεση του οδηγού.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, προβλέπονται ποινές (χρηματικά πρόστιμα), ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ