Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Υπονομεύουν την Κυριακή - αργία

Σε συντονισμένη προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας επιδίδονται συστηματικά εμποροβιομήχανοι, ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων κι από κοντά, σε διατεταγμένη υπηρεσία, συνδικαλιστικές ηγεσίες εμπορικών συλλόγων, όπως αυτός της Αθήνας, επιχειρώντας να ξεκινήσουν το «ξήλωμα» από τη δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι «κρούσεις», με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) να έχει στείλει επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης ζητώντας να λειτουργήσουν τα καταστήματα ακόμα μια Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα. Ακολούθησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος έθεσε την αξίωσή του στον υφυπουργό Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτη, κι από κοντά, ακολουθώντας με συνέπεια το άρμα των αξιώσεων των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων, η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) ζητάει κι αυτή να ανοίξουν τα μαγαζιά άλλη μια Κυριακή μέσα στις γιορτές. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κρύβει την πρόθεσή της να ανταποκριθεί πάραυτα στις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων, εφόσον, όπως λέει, της ζητηθεί!

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΛΠΕ, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, επικαλούμενος την ανάγκη τόνωσης της αγοραστικής ζήτησης, αξιώνει ακόμα και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εκπτώσεις, «έτσι ώστε οι εκπτώσεις να γίνονται ελεύθερα, ιδιαίτερα στη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει το εμπόριο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι ενώ τις τελευταίες μέρες και μέχρι χτες μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας ανέφεραν ότι απευθύνουν σύσταση στους εμπόρους να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους μέχρι και 20%, σαν δήθεν λύση απέναντι στον άγριο ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων που διαφημίζουν ότι κάνουν προσφορές. Χτες, προφανώς μετά από την εύλογη αντίδραση των εμπόρων που ήδη δουλεύουν με απελπιστικά χαμηλά περιθώρια κέρδους, επιχείρησαν να ανασκευάσουν... Ετσι, σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΣΑ προτρέπει τους εμπόρους να κάνουν προσφορές με αναγραφόμενα ποσοστά στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και ζητά από τις τράπεζες να μειώσουν κατά 20% τα επιτόκια των καρτών και καταναλωτικών δανείων. Στην προσπάθειά της να δείξει ότι ανταποκρίνεται στην αγωνία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρέμπορων, η διοίκηση ζητάει μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και δραστική μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και ακόμη επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών. Στο ίδιο πλαίσιο πρόκειται να ζητήσει να αλλάξει η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων, ώστε αντί για τα μέσα Γενάρη να μετατεθεί στην αρχή του μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φρένο» στην υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας (2012-11-03 00:00:00.0)
...την παζαρεύουν (2009-12-08 00:00:00.0)
Αξιώνουν ...δεκαετές πρόγραμμα λιτότητας (2009-10-22 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα ανοίκιαστα καταστήματα (2008-07-22 00:00:00.0)
Βάζει πλάτες στην καθιέρωση απάνθρωπου ωραρίου (2001-03-13 00:00:00.0)
Μία σιδερόφραχτη πόλη (1996-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ