Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να προκηρυχθεί νέα απεργία

Η επιστολή που έστειλαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με προκήρυξη νέας απεργίας στις 31 του Οκτώβρη

Ολόκληρη η επιστολή των τριών συνδικαλιστικών στελεχών προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ έχει ως εξής: «Η επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 10 Οκτώβρη, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης είναι κατηγορηματικά αντίθετη στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, που αιχμή έχουν την αφαίρεση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας στις εργασιακές σχέσεις. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλων των πόλεων, ήρθε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι επιχειρήματα του τύπου "ο κόσμος δεν κινείται" δεν έχουν βάση στις σημερινές συνθήκες.

Σήμερα, ανεξάρτητα από όποιες διαφορές, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχουν αντιληφθεί, ότι στον κυβερνητικό "Προκρούστη" έχουν μπει τόσο οι εργασιακές σχέσεις, όσο και το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και η εμπορευματοποίηση της υγείας. Στη συνολική αυτή αντεργατική επίθεση, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν προχτές, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις και ταυτόχρονα εκφράσανε έμπρακτα την καταδίκη τους στη γραμμή των "κοινωνικών διαλόγων", της συναίνεσης και του εταιρισμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση, που γνωρίζει την επιτυχία της απεργίας, από την ίδια ημέρα, με κυνικότητα δηλώνει ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων και ετοιμάζει μάλιστα σχετικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, η Κοινοτική Επίτροπος, ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, εξήγγειλε και νέες αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων, φτάνοντας στο σημείο προπαγάνδισης των "ιδιωτικών συντάξεων". Η στάση αυτή της κυβέρνησης δείχνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της και η άρνησή της να ερμηνεύσει το απεργιακό μήνυμα της εργατικής τάξης, επιβεβαιώνει τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητά της.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, στους εργαζόμενους κυριαρχεί το ερώτημα: μετά την 24ωρη, τι: Στις περιφερειακές συσκέψεις με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων - Ομοσπονδιών με τα σωματεία τους, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις περιοδείες που έγιναν για την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων, οι εργαζόμενοι απαιτούσαν συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης. Η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή την απαίτηση και να της δώσει δύναμη και προοπτική.

Οποιοι και όσοι τώρα, στα συνδικαλιστικά όργανα "τα διπλώσουν" θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι και θα επωμιστούν ιστορικές ευθύνες. Τώρα θα κριθούν διοικήσεις σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που φραστικά και από τα μπαλκόνια των απεργιακών συγκεντρώσεων δε λυπήθηκαν κοσμητικά επίθετα για να κριτικάρουν την κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα της πράξης. Ο αγώνας της εργατικής τάξης για να είναι αποτελεσματικός, για να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα, επιβάλλεται να έχει περιεχόμενο ολοκληρωμένο και συνολικό και ταυτόχρονα είναι ανάγκη να κλιμακωθεί με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, λοιπόν, προτείνουμε να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της Συνομοσπονδίας και να προκηρύξουν νέα απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη 31 Οκτώβρη 2000. Η προετοιμασία και η επιτυχία μιας τέτοιας κινητοποίησης μπορεί να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι η εργατική τάξη θα μείνει ανυποχώρητη στις θέσεις και στις απαιτήσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ