Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική συσπείρωση για να μην περάσει ο εκβιασμός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τους εκβιασμούς και τις απειλές των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων σε βάρος των εργαζομένων:

«Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα απειλών και εκβιασμών στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου καθώς και από ανώτερα μεσαία στρώματα σε βάρος των εργαζομένων. Με πρόσχημα την κρίση και με απειλή την απόλυση οι εργοδότες αξιώνουν από τους εργαζόμενους να δεχτούν μειώσεις στους ήδη χαμηλούς μισθούς, αύξηση των εργάσιμων ωρών και ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αξιώνουν προκλητικά την οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος και νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή η αποθράσυνση του κεφαλαίου στηρίζεται και ενισχύεται όχι μόνο από την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις θέσεις των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Στηρίζεται από τη στρατηγική της ΕΕ, που υπηρετεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, με ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα νέα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ με την έκθεση Σέρκας για βδομάδα 70 ωρών εργασίας, για διάσπαση του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό.

Οι εργάτριες και οι εργάτες, ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο στον οποίο εργάζονται, δεν πρέπει να φοβηθούν. Αυτή που πρέπει να φοβηθεί είναι η πλουτοκρατία γιατί η κρίση οφείλεται στην τεράστια συσσώρευση πλούτου που απέσπασε από την εργατική τάξη. Οσες θυσίες κι αν κάνουν οι εργάτες, η κρίση δεν αντιμετωπίζεται. Αυτό που επιδιώκουν τα τμήματα του κεφαλαίου και η κυβέρνηση είναι να φορτώσουν τις συνέπειές της στην εργατική τάξη.

Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που χρόνια τώρα κέρδισαν και συσσώρευσαν τεράστιο πλούτο. Για να μην περάσουν οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι απολύσεις χρειάζεται τώρα ταξική συσπείρωση, συνειδητοποίηση και αλληλεγγύη. Χρειάζεται ταξική και πολιτική αντεπίθεση. Οπου οι εργάτες ξεσηκώθηκαν, συσπειρώθηκαν μαχητικά και αδιάλλακτα, ματαίωσαν τις απολύσεις, απέκρουσαν τους εκβιασμούς.

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Συσπείρωση και δράση στα σωματεία και στα συνδικάτα. Αποδυνάμωση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, των δυνάμεων του δικομματισμού. Αποφασιστική πάλη κατά των απολύσεων - νομοθετική απαγόρευσή τους. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, 1.400 ευρώ ο βασικός μισθός. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όσο διάστημα μένουν άνεργοι. Σταθερή δουλειά για όλους με ελεύθερο χρόνο. Δωρεάν σύγχρονα δικαιώματα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Εργάτες, εργάτριες, αξιοποιήστε τη μεγάλη σας δύναμη. Είστε η πιο ισχυρή κοινωνική τάξη, γιατί εσείς παράγετε τον πλούτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ