Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μ' άδεια χέρια και από το υπουργείο Υγείας

Καμιά απάντηση δεν πήραν στο αίτημα για τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση απέρριψε κάθε δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, καθιστώντας μονόδρομο την κλιμάκωση του αγώνα
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση απέρριψε κάθε δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, καθιστώντας μονόδρομο την κλιμάκωση του αγώνα
Μ' άδεια χέρια έφυγαν χτες οι συνταξιούχοι κι απ' το υπουργείο Υγείας, όπου ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Γιώργος Παπαγεωργίου είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ.

«Τα γηρατειά που τόσα πολλά πρόσφεραν και προσφέρουν στη χώρα μας, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλη την κοινωνία και κυβερνήσεις απαιτούν ανθρώπινες συντάξεις και καλή και δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα» κατέληγε το υπόμνημα που έδωσαν στον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ζητώντας να καταργηθεί η συμμετοχή τους στα φάρμακα. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να υπεκφύγει υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή στα φάρμακα είναι διυπουργικό θέμα και ότι για ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του.

Μέχρι το 1990 τα φάρμακα καλύπτονταν στο σύνολο απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμμετοχή 25% στην αγορά φαρμάκων επιβλήθηκε με το άρθρο 19 του του νόμου 1902/1990 του πρώτου αντιασφαλιστικού νόμου της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Εκτοτε έγιναν διάφορες τροποποιήσεις για ορισμένες κατηγορίες ασθενειών και φαρμάκων και απαλείφτηκε ή μειώθηκε η συμμετοχή.

Οι συνταξιούχοι λόγω των συντάξεων πείνας είναι η περισσότερο αποκλεισμένη κατηγορία του πληθυσμού απ' τις υπηρεσίες Υγείας. Μη έχοντας δηλαδή να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα στήνονται στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών με τις ατέλειωτες αναμονές για εξετάσεις και τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Αλλά και όταν καταφέρουν να έχουν την πολυπόθητη πρόσβαση οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που καταβάλουν τα μεγαλύτερα χαράτσια, πλέον εκείνων που τους καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το 2008 διαπιστώνει ότι: «Το ημερήσιο κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλουν οι πολίτες άνω των 50 ετών, πέραν των δαπανών που πραγματοποιούν γι' αυτούς τα ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 194 ευρώ για τους άντρες και 288 για τις γυναίκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ