Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΠ ΤΡΙΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2008
Αισθητή υποχώρηση των επενδύσεων

Πολύ μεγάλη πτώση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά 16,4%, η οποία αποδίδεται στην καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο του 2008, καταγράφεται στα στοιχεία των τρίμηνων εθνικών λογαριασμών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι επιβραδύνονται οι ρυθμοί αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, με το δεδομένο αυτό, εκτιμάται ότι το 2009 θα είναι και για τη χώρα μια δύσκολη χρονιά. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή, θεωρεί ότι το ΑΕΠ το 2009 θα αυξηθεί με ρυθμό στο 2,5%, έχοντας ήδη υποβαθμίσει την αρχική εκτίμηση που προέβλεπε ποσοστό 3%. Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 2%. Αμεση συνέπεια της υποχώρησης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ θα είναι η άνοδος της ανεργίας. Αν και η κυβέρνηση θέτει τον αισιόδοξο στόχο το ποσοστό ανεργίας (όπως αυτοί το μετρούν και που, σε τελική ανάλυση, δεν καταγράφει και τις πραγματικές διαστάσεις της ανεργίας και τις τάσεις στην αγορά) να παραμείνει στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 7,5%, οι επισημάνσεις των διεθνών οργανισμών κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τη διετία 2009-2010 η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 9,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, το τρίτο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου εμφανίζουν μείωση 16,4%. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επενδύσεις στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 32,7%. Μείωση 8,1% καταγράφηκε και στις επενδύσεις σε μεταφορικά μέσα, ενώ αντίθετα αύξηση 2% παρουσίασαν οι επενδύσεις στα μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα.

Μειωμένος εμφανίζεται και ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης, ο οποίος εμφάνισε αύξηση 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και μείωση 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2008. Μείωση εξάλλου 8,2% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7%, η οποία αναλύεται σε μείωση κατά 2,3% των εξαγωγών αγαθών και αύξηση κατά 4,4% των εξαγωγών υπηρεσιών.

Το ΑΕΠ τέλος - το οποίο αποτελεί συνάρτηση όλων αυτών των παραμέτρων - σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 3,1%. Σε σχέση με το προηγούμενο β΄ τρίμηνο του 2008 αυξήθηκε κατά 0,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ