Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς της Μονής

Σημαντική διακίνηση και ανάληψη μετρητών από μοναχούς χωρίς να είναι δυνατόν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν οι τελικοί αποδέκτες, καθώς και υψηλές καταθέσεις σε λογαριασμούς της Α. Πελέκη (συζύγου του Γ. Βουλγαράκη) και του αδελφού της Δημήτρη, προκύπτει από το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου, όπως περιγράφεται μέσα από σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας που κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Η έρευνα αφορούσε το διάστημα 1η Γενάρη 2005 έως και τον Νοέμβρη του 2008 και συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ. Από αυτήν προκύπτει: Μεγάλα ποσά που ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς της Μονής - σε διάφορα διαστήματα - από μοναχούς μέσα σε βαλίτσες, κάτι που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των τελικών αποδεκτών. Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της οικογένειας Πελέκη που ασχολήθηκε με τη σύνταξη των συμβολαίων για τις αγοραπωλησίες της Μονής. Συγκεκριμένα: Σε κοινό λογαριασμό της Α. Πελέκη (έκανε τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών της Μονής) και του συζύγου της Γ. Βουλγαράκη κατατέθηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου 972.000 ευρώ στο διάστημα από 23 Μάη 2007 έως τις 4 Σεπτέμβρη του 2008.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι σημαντικό μέρος (το οποίο δεν προσδιορίζει) των ποσών που κατατίθενται μεταφέρονται στη συνέχεια στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, σε υποθηκοφυλακεία και στο Ταμείο Νομικών. Στον λογαριασμό του αδελφού της δικηγόρου Δ. Πελέκη, που επίσης ασχολήθηκε με τα συμβόλαια των ανταλλαγών, κατατέθηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου 1.083.415 ευρώ στο διάστημα από τις 11 Απρίλη του 2006 έως τις 17 Νοέμβρη 2008.

Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι εκταμιεύτηκε στις 19 Απρίλη 2006 ποσό 700.000 υπέρ του Α. Καρυπίδη για την αγορά οικοπέδου από τη Μονή στο Βελιγράδι το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε 2.447.550 ευρώ! Οι παραπάνω κινήσεις της Μονής δεν αφορούν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Μονής και τις άλλες επενδύσεις της αλλά περιορίζονται μόνο στον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών που χαρακτηρίστηκαν «ενδιαφέρουσες» από τους ελεγκτές. Τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας θα ενημερώσουν αναλυτικά τη Δευτέρα την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και θα δώσουν περαιτέρω αναλυτικές εξηγήσεις για την κίνηση των λογαριασμών της Μονής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ