Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα τρόφιμα δεν είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κ. Δρούτσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Για την ανάγκη ριζικής αλλαγής της σημερινής αντιαγροτικής πολιτικής που προωθεί το πέρασμα της γης στα χέρια των λίγων, την ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την αντικατάσταση των καλλιεργειών τροφίμων από άλλα προϊόντα, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την έκθεση για την «Ταχεία αντιμετώπιση των διογκούμενων τιμών των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής: «Η παγκόσμια διατροφική κρίση και η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της μετατροπής των τροφίμων από μέσο επιβίωσης σε κοινό εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας των καπιταλιστών.

Η προτεινόμενη διευκόλυνση δε θα επιλύσει το πρόβλημα δισεκατομμυρίων συνανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πείνα, γιατί χρηματικά είναι ψίχουλα και για λίγο διάστημα, αλλά κυρίως γιατί δε σηματοδοτεί την ανατροπή της σημερινής οργάνωσης της αγοράς γεωργικών προϊόντων και δε θίγει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΕΕ, με το περίσσευμα του κοινοτικού προϋπολογισμού που οφείλεται στην ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική, θέλει φαρισαϊκά να αποποιηθεί των ευθυνών της για "το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" όπως επίσημα χαρακτηρίστηκε. Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτοί οι πόροι θα καταλήξουν στα ταμεία των πολυεθνικών που ελέγχουν τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί σεβασμό στο δικαίωμα διατροφικής ασφάλειας και επάρκειας, τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και της αναδιοργάνωσης των τοπικών και περιφερειακών αγορών. Ριζική αλλαγή δηλαδή της αγροτικής πολιτικής που προωθεί το πέρασμα της γης σε λίγους, την ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την αντικατάσταση των καλλιεργειών τροφίμων από άλλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ