Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Χοντραίνει το παιχνίδι με τα επιτόκια

Με 1,5 μονάδα πάνω από το γερμανικό κράτος δανείζεται ήδη το ελληνικό δημόσιο

Εντατικότερους ρυθμούς στην ανακατανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου φέρνουν η κρίση και οι αναταράξεις στις χρηματαγορές. Στους χαμένους είναι και το ελληνικό κράτος που αναγκάζεται να πληρώνει στις τράπεζες - μεγαλοδανειστές πολύ ψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης. Οι διαφορές επιτοκίων (αποδόσεων) ανάμεσα ελληνικά και γερμανικά ομόλογα συνεχίζουν να καταγράφουν συνεχή διεύρυνση σε βάρος της χώρας, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει τις αντιθέσεις και τις διαφορετικές ταχύτητες που πλέον κάνουν εντονότερη εμφάνιση ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας τα επιτόκια που δανείζεται η χώρα έφτασαν στο τέλος του Νοέμβρη 2008 να κινούνται 1,5 εκατοστιαία μονάδα (1,5%) πάνω από τα αντίστοιχα 10ετή ομόλογα «αναφοράς» του γερμανικού κράτους. Ενα μήνα νωρίτερα (Οκτώβρης του 2008) η διαφορά αυτή ήταν αρκετά χαμηλότερα (περίπου στην 1 εκατοστιαία μονάδα) ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν στο επίπεδο του 0,3% ή και ακόμη χαμηλότερα.

Η τιμολόγηση των κρατικών χρεογράφων γίνεται στη βάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κάθε κράτους, έργο που έχει αναλάβει εργολαβία μια μικρή δράκα από μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Κάθε άλλο παρά τυχαία μερίδα του διεθνούς Τύπου που σχετίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζιτών βρήκε την ευκαιρία να προβάλει σενάρια για μεγάλη αύξηση του νέου κρατικού δανεισμού που θα διενεργήσει το ελληνικό δημόσιο μέσα στο επόμενο έτος, το 2009. Τα τέτοια δημοσιεύματα - ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι των εκτιμήσεών τους - έρχονται να υπηρετήσουν τα καλά και συμφέροντα των τραπεζών -μεγαλοδανειστών του ελληνικού δημοσίου και άλλων κρατών.

Το παιχνίδι χοντραίνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το κάθε κράτος θα εγγυηθεί στις χρηματαγορές για το δανεισμό των τραπεζών που προστατεύει σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων «ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών», για παράδειγμα, το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο θα πληρώσει ψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις τράπεζες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του γερμανικού κράτους ή των άλλων ισχυρών της ευρωζώνης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ