Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Δε θα μας κάνουν ό,τι θέλουν»

Σημαντική ήταν η παρουσία των νέων στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας την περασμένη Τρίτη, κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ

Το δικό τους «παρών» έδωσαν οι νέοι στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης
Το δικό τους «παρών» έδωσαν οι νέοι στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης
Κάθε μέρα βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της μερικής απασχόλησης, της τρομοκρατίας, της δουλιάς χωρίς αύριο. Η περασμένη Τρίτη ήταν η μέρα που εκείνοι έδιναν τη δική τους απάντηση σε όλους αυτούς που τους λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη, πως πάντα θα είναι υποχρεωμένοι να σκύβουν μπροστά από ένα μικρό ή μεγάλο αφεντικό. Οι νέοι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί, που, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα είναι αυτοί που θα υποστούν περισσότερο από όλους τους άλλους τα νέα αντεργατικά μέτρα, συγκροτημένα και συνειδητοποιημένα, κάτω από τα πανό ταξικών σωματείων και συλλόγων έδωσαν τη δική τους μαχητική απάντηση, συμμετέχοντας στην προσυγκέντρωση και στην πορεία του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας με τη στάση τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν σε κανένα αφεντικό τα δικαιώματα που κέρδισαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους με αγώνες και αίμα.

Πίσω από το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, η Αιμιλία, νεαρή υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ, μας είπε: «Κάθε μέρα πάω στη δουλιά με μισή καρδιά, καθώς το κλίμα είναι πολύ άσχημο, ενώ η τρομοκρατία και οι απαγορεύσεις πέφτουν "βροχή". Μια βδομάδα τώρα μας έκαναν πλύση εγκεφάλου να μην έρθουμε στη συγκέντρωση». Παράλληλα σημείωσε: «Αν δε συγκροτηθούμε, αν δεν οργανωθούμε μόνοι μας δε θα κάνουμε τίποτα. Μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που υπάρχει».

Παρόμοια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει στο χώρο δουλιάς και ο Γρηγόρης, που είναι λιθογράφος, αφού όπως μας είπε: «Η κατάσταση είναι χάλια. Υπάρχει τρομοκρατία και φόβος για την ανεργία. Ολους μας αφορά η κατάσταση και πιο πολύ εμάς τους νέους, που δεν ξέρουμε με τα νέα μέτρα τι μας ξημερώνει. Εμείς δουλεύουμε τρεις βάρδιες, ενώ εδώ και δυο βδομάδες μας έχουν στην "τσίτα", για να μην κατέβουμε στην απεργία». Οταν τον ρωτάμε γιατί κατέβηκε στην απεργία μας λέει: «Αν δεν αγωνιστούμε, σε λίγα χρόνια θα μας κάνουν ό,τι θέλουν...».

Στο μπλοκ των εμποροϋπαλλήλων και ο Δημήτρης, που μας είπε: «Αυτοί τη φορά είμαστε περισσότεροι νέοι, προφανώς γιατί έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν πάει άλλο. Για τη νεολαία, για μας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εκτός από τη συμμετοχή στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση».

Τυπογράφος είναι ο Νίκος, που κρατά από τη μια μεριά το πανό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου. Για εκείνον τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού το να συμμετέχει στην απεργία, είναι αυτονόητο, καθώς όπως μας λέει: «Αλλος δρόμος από τον αγώνα και την ενότητα δεν υπάρχει. Μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας και θα τα διευρύνουμε».


Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ