Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σήμερα στα Τέμπη

Στο παναγροτικό συλλαλητήριο, μαζί με τους αγρότες, θα πάρουν μέρος εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι της περιοχής

Με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Τέμπη, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στο παναγροτικό συλλαλητήριο καλούνται να πάρουν μέρος, μαζί με τους αγρότες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι της περιοχής, δίνοντας παλλαϊκό χαρακτήρα στη σημερινή κινητοποίηση κι αναδεικνύοντας την ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης, καθώς κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινός ο στόχος.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, αναδεικνύει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που σχετίζονται με τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η οποία εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικροϊδιοκτητών γης και παράδοσης της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Κι έχει καθαρό και διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή της ΚΑΠ, αφού αυτή είναι η «μήτρα» των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας.

Διότι, έχει γίνει, πλέον, αντιληπτό από ευρύτερες αγροτικές μάζες ότι αν δεν ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα και δεν υπάρχει μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Και για ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική χρειάζεται η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου που τη διαχειρίζονται και τη στηρίζουν.

Προϋπόθεση γι' αυτήν είναι η ανάπτυξη ενός ενωμένου, μαζικού, καλά οργανωμένου και σωστά προσανατολισμένου κινήματος, το οποίο σε αγωνιστική συμπαράταξη με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική στους αγώνες.

Ενα τέτοιο αγροτικό κίνημα θα μπορέσει να παραμερίσει από το δρόμο της αγωνιζόμενης αγροτιάς τους κάθε λογής συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές και αγροτοσυνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι «αγωνίζονται» για τον αποπροσανατολισμό και την υπονόμευση της πάλης των αγροτών, στηρίζοντας, επί της ουσίας, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι ξεχωριστές κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι του φιλοκυβερνητικού και φιλευρωπαϊκού αγροτικού συνδικαλισμού, με «αιτήματα» που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα και τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. 26 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι, 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά για το βαμβάκι, 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά για το γίδινο γάλα, 70 λεπτά για το αγελαδινό γάλα, 8 ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας, 6 ευρώ για το βοδινό κρέας και 1,70 ευρώ για το χοιρινό.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές και, σε περιπτώσεις, κάτω από το κόστος παραγωγής, συνυπολογίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων (Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβο, φράγματα κλπ.), επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα.
  • Προστασία, με κυβερνητικά μέτρα, της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία.
  • Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, πλήρη ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ. Πάγωμα των δανείων για 3, τουλάχιστον, χρόνια.
  • Ατοκα δάνεια για κατασκευή πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων παρακρατήσεων.
  • Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ