Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Νέα επίθεση στην αργία της Κυριακής
  • Περνάει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο εκβιασμός των μεγαλεμπόρων για ανοιχτά καταστήματα την επόμενη Κυριακή
  • Κυβερνητική στήριξη δήθεν στους «μικρομεσαίους», υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής, επισκεπτόμενος το ΕΒΕΑ

Αποφασισμένοι να δημιουργήσουν προηγούμενο με το «έτσι θέλω», προκειμένου να μπορούν να το επικαλεστούν στο μέλλον για την προώθηση των σχεδίων τους για την οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι οι εμποροβιομήχανοι. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος και αντιπροσωπεία της διοικητικής επιτροπής που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο ΕΒΕΑ, επανέλαβαν την αξίωσή τους να λειτουργήσουν τα καταστήματα και την επόμενη Κυριακή - για δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη - με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα γεγονότα των τελευταίων βδομάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης να ...εξετάσει το αίτημα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η σχετική απόφαση είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα. Είναι ολοφάνερο ότι παρά τους ισχυρισμούς των εμποροβιομηχάνων πως η αξίωσή τους αυτή περιορίζεται αποκλειστικά και «κατ' εξαίρεση» στη φετινή χρονιά, στο βαθμό που γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, πράγμα το οποίο επιδιώκουν οι μεγαλοεργοδότες του εμπορίου. Ακόμη, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, οι εμποροβιομήχανοι δεν παρέλειψαν μεταξύ άλλων να θέσουν στον πρωθυπουργό και τις αξιώσεις τους για περιορισμό των συλλαλητηρίων και των πορειών στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής επιδόθηκε σε μια «επίθεση φιλίας» προς τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις που δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα, τόσο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και της συνάντησης που προηγήθηκε, αφού το ΕΒΕΑ αντιπροσωπεύει κυρίως μεγάλες και ισχυρές οικονομικά επιχειρήσεις και σε επίπεδο μελών και σε επίπεδο θέσεων. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «άμεση προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» ενίσχυσης της ρευστότητας θα πάει σε αυτές. Τα είπε αυτά, παρότι με τα τελευταία φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός έκανε μια συνολική, αλλά καθόλα ατυχή αναφορά σε μέτρα. Μίλησε για τις εγγυήσεις για το κεφάλαιο κίνησης, όταν γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό στους ενδιαφερόμενους, που έσπευσαν στις τράπεζες, ότι μόνον οι ...εύρωστες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν! Πρόσθεσε σ' αυτά και τις αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων, που στην καλύτερη περίπτωση έχουν να κάνουν με ένα πολύ μικρό κομμάτι των «μικρομεσαίων». Εβαλε στο «λογαριασμό» και κάποια μελλοντικά μικρά προγράμματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, που ήδη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης. Υποσχέθηκε, φυσικά, νέους πόρους από το ΕΣΠΑ και θετικά νομοθετικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα, τα οποία έχουν «παραγγελθεί» από τις μεγάλες επιχειρήσεις κι αυτές θα ευνοήσουν κατά κύριο λόγο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Παπούλια - Μίχαλου (2009-04-08 00:00:00.0)
«Λαγός» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (2008-12-04 00:00:00.0)
Θέλουν εργάτες «λάστιχο» (2004-04-14 00:00:00.0)
"Ασύμφορη" η κοινωνική ασφάλιση! (1997-08-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα για το ωράριο (1996-12-04 00:00:00.0)
Νεοφιλελεύθερη φρενίτιδα κυβέρνησης - εμποροβιομηχάνων (1996-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ