Κυριακή 4 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
Συσκευή της καθημερινότητας με αξιόλογη τεχνολογία

Οι «λευκές» οικιακές συσκευές είναι κάτι το τόσο συνηθισμένο και αδιάφορο - σε χώρες όπως η Ελλάδα - ώστε σπάνια γίνονται αντικείμενο συζήτησης ή επίκεντρο του ενδιαφέροντος (εκτός, ίσως, απ' όταν χαλάσουν...). Αν και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι μεταξύ των οικιακών συσκευών που υπάρχουν παντού, ενσωματώνει την πιο ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη τεχνολογία. Ενώ δε στοιχίζει ακριβότερα από ένα ζευγάρι παπούτσια, μέσα του κατάλληλα ηλεκτρικά κυκλώματα δημιουργούν τάση 3 έως 4 χιλιάδων βολτ, που τελικά, με ένα φαινομενικά μαγικό τρόπο, καταφέρνει να θερμάνει ή να ψήσει ένα φαγητό μέσα σε λίγα λεπτά.

Το βασικότερο εξάρτημα ενός φούρνου μικροκυμάτων είναι το μαγνητρόνιο (magnetron), που πήρε το όνομά του από μια αμφίβολης ποιότητας ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μέσα σ' αυτόν τον σωλήνα κενού παράγονται τα μικροκύματα που χρειάζεται ο φούρνος, αλλά και τα μικροκύματα που χρειάζονται τα στρατιωτικά ραντάρ (για τα οποία κατασκευάστηκε αρχικά). Σε αντίθεση με τη φλόγα ή την ηλεκτρική αντίσταση που παράγουν θερμότητα και ζεσταίνουν το φαγητό απ' έξω, τα μικροκύματα διεισδύουν σ' αυτό και παράγουν τη θερμότητα στο εσωτερικό του.

Αρκετοί άνθρωποι φοβούνται την τεχνολογία των μικροκυμάτων ακόμα και σήμερα, παρότι χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του 1950. Ο φόβος των περισσότερων είναι για ενδεχόμενη διαρροή μικροκυμάτων μέσα από το παράθυρο του φούρνου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο σώμα τους και ιδιαίτερα στα μάτια τους. Ο φόβος αυτός είναι αβάσιμος (εφόσον βέβαια δεν έχει προκληθεί βλάβη στη στεγανότητα της πόρτας του φούρνου), επειδή τα μικροκύματα έχουν μεγάλο μήκος κύματος για να μπορέσουν να περάσουν από τις μικροσκοπικές τρύπες του μεταλλικού πλέγματος που καλύπτει την πόρτα. Για τα μικροκύματα το πλέγμα αυτό είναι σαν αδιαπέραστος τοίχος.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες. Μελέτες που έγιναν έδειξαν το αντίθετο. Ολες οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να καταστρέψουν τις βιταμίνες. Η έκταση της βλάβης εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του χρόνου μαγειρέματος. Συνήθως οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν αυξάνουν υπερβολικά τη θερμοκρασία σε σύγκριση π.χ. με τις ηλεκτρικές κουζίνες και χρειάζονται λιγότερο χρόνο για το ψήσιμο του φαγητού. Πρωταθλητής στην καταστροφή των βιταμινών είναι το βράσιμο.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ