Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΑΘΗΝΑ
«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη»

Δυναμική, μαχητική και μαζική, η πορεία που διοργάνωσαν χτες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γάζα

«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», βροντοφώναξαν, χτες το απόγευμα, χιλιάδες λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες από τις συνοικίες της Αθήνας διαδήλωσαν, λίγες ώρες μετά τις χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με έντονη την οργή και την αγανάκτηση. Εξέφρασαν την πραγματική αλληλεγγύη που έχει ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός, που δεν είναι άλλη από την ξεκάθαρη καταδίκη της ιμπεριαλιστικής μηχανής του Ισραήλ, της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στηρίζουν τη σφαγή στη Γάζα και πορεύτηκαν από το Πολεμικό Μουσείο στην αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία.

Η ώρα είναι 5 το απόγευμα και στο Πολεμικό Μουσείο έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες λαού. Μπροστά, το πανό δίνει το στίγμα: «Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Εξω οι φονιάδες Ισραήλ - ΕΕ - ΗΠΑ». Αμέσως μετά, δάδες αναμμένες και πιο πίσω παλαιστινιακές και κόκκινες σημαίες ανεμίζουν, δίπλα - δίπλα. Στη συνέχεια, ένα δυναμικό μπλοκ από Παλαιστίνιους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, με τα διαρκή συνθήματά τους, δίνουν τον τόνο της λαϊκής οργής για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα διαρκείας.

Από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται ότι αύριο Τετάρτη τα ταξικά συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας και απεργία. Και τονίζεται: «Οι λαοί μπορούν να επιβάλουν τη δική τους θέληση με τους αγώνες τους. Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι και δικός μας αγώνας». «Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ».


Η πορεία ξεκινάει. Τα πανό υψώνονται και, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες πορεύονται στους δρόμους της Αθήνας. Ο αγώνας τους δε δείχνει μόνο την καταδίκη ή την οργή για το συνεχιζόμενο έγκλημα, αλλά και την απόφαση του λαού να εκφράσει οργανωμένα τη μαζική του αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουν τους πολέμους και την πλουτοκρατία».

Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Είτε με Ομπάμα, είτε με τον Μπους οι ιμπεριαλιστές σφαγιάζουν τους λαούς», «ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες και Ισραηλινοί σφαγιάζουν τους λαούς στη Μέση Ανατολή», «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Το λόγο παίρνει ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος. Ολοι πρέπει να βγούμε στους δρόμους. Η Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού είναι η ηρωική αντίσταση ενός λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Το Ισραήλ έχει τις ζεστές πλάτες των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ και της ΕΕ». Εξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές καίνε τα ομοιώματα του απερχόμενου Προέδρου Τζ. Ου. Μπους και του νέου Μπ. Ομπάμα και μια αμερικάνικη σημαία.


*

Η πορεία συνεχίζεται, περιφρουρημένα, δυναμικά και μαζικά. Στην Κηφισίας, κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια και χειροκροτά τους πορευόμενους. Οι Παλαιστίνιοι ανταποκρίνονται στα χειροκροτήματα, ανταποδίδοντας. Οι διαδηλωτές φτάνουν έξω από τη σιδερόφραχτη ισραηλινή πρεσβεία, η οποία φρουρείται από ισχυρή αστυνομική παρουσία. Εκεί, καίνε δύο σημαίες του Ισραήλ, κάτω από τα διαρκή συνθήματα Ελλήνων και Παλαιστινίων. Παλαιστινιακές σημαίες ανεμίζουν. Τα συνθήματα δυναμώνουν.

Εκεί, μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, που σημείωσε ότι η μεγάλη σφαγή, η κτηνωδία απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, γίνεται μαζί με την ένοχη σιωπή του πολιτικού κόσμου, όπως και της ΕΕ, που ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ αμύνεται. Και συμπλήρωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θέλει ρούχα και κονσέρβες, θέλει συμπαράσταση, θέλει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις απέναντι στο Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολη η Αθήνα μια τεράστια διαδήλωση (2023-11-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2023-10-26 00:00:00.0)
ΣΤΟΠ στους φονιάδες των λαών (2006-08-23 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη! (2003-09-13 00:00:00.0)
Μια διαδήλωση όλη η πόλη (2002-05-02 00:00:00.0)
«Εξω οι δολοφόνοι από την Παλαιστίνη» (2002-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ