Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια διαδήλωση όλη η πόλη

«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά». Το σύνθημα αντήχησε σε όλες τις γωνιές της πλατείας Συντάγματος, δίνοντας το σύνθημα, για να ξεχυθεί ένα ποτάμι από κόκκινες σημαίες και γαρίφαλα στη Βασιλίσσης Σοφίας και να πορευτεί χιλιόμετρα μακριά προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ηταν το σύνθημα, για να συντονίσουν τα βήματά τους απεργοί από πλήθος κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μαζί με συνταξιούχους, εκπαιδευτικούς, τοπικούς φορείς, φοιτητές, σπουδαστές αλλά και αλλοδαπούς εργάτες. Με μια φωνή έστειλαν μήνυμα ταξικής ενότητας, αγώνα και πάλης. Βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό που αιματοκυλάει λαούς, για τους νεκρούς εργάτες της τάξης τους, για την κυβερνητική πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα, αλλά και τη συναινετική στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα, όμως, πρόβαλλαν και τα σύγχρονα αιτήματα της εργατικής τάξης. Αυτά που διεκδικούν από τον κλεμμένο τους μόχθο και τον πλούτο που παράγουν καθημερινά μέσα στους χώρους παραγωγής.

Μπροστάρης στην πορεία ήταν το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «1η ΜΑΗ 2002, σταθερά στο δρόμο της ταξικής πάλης» και ακολουθούσαν συνδικαλιστές κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Το άρμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και το μπλοκ των οικοδόμων οδηγούσαν την πορεία φωνάζοντας: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, τρομοκράτες είναι οι Αμερικανοί» και «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική». Δεκάδες ήταν τα μπλοκ που ακολουθούσαν από Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικά Φορέων, Συνταξιούχων, Επιτροπών Ειρήνης, φοιτητών, σπουδαστών. Με πανό και συνθήματα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης των ιμπεριαλιστών, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική καλούσαν σε ταξικό αγώνα και συσπείρωση. Τα μπλοκ με τους εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές και της Συντονιστικής των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων αποδείκνυε τον κοινό αγώνα, που πρέπει να δώσουν παγκόσμια οι εργάτες για τα δίκια της τάξης τους.

Οταν η πορεία έφτασε έξω από την αστυνομοκρατούμενη Αμερικάνικη Πρεσβεία αντήχησε το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Ελλάδα, Κούβα, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει». Εκεί ένα ομοίωμα του Σαρόν τυλιγμένο με μια Αμερικάνικη σημαία κάηκε σε ένδειξη καταδίκης για τις σφαγές του παλαιστινιακού λαού. Την ίδια στιγμή ο κόσμος φώναζε συνεχώς: «Δολοφόνοι, δολοφόνοι, δολοφόνοι».

Η πορεία από τη Βασιλίσσης Σοφίας συνέχισε στην Κηφισίας, με τελικό προορισμό την επίσης αστυνομοκρατούμενη ισραηλινή πρεσβεία. Εκεί κάηκε και πάλι ένα ομοίωμα του Σαρόν αυτή τη φορά τυλιγμένο με τη σημαία του Ισραήλ, ενώ τρεις Παλαιστίνιοι έκαψαν ισραηλινές σημαίες κάτω από σύνθημα «Μπους Σαρόν δολοφονούν, ΝΑΤΟ και Ευρώπη χειροκροτούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ