Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Κόκκινα ποτάμια» εργατιάς!

Πρωτομαγιά σημαίνει απεργία. Και χτες πολλά εργοστάσια της Θεσσαλίας δε δούλευαν, τα γιαπιά έρημα, γραφεία κλειστά.

Η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αργία και «κινητή γιορτή» την Πρωτομαγιά, προσπάθησε να κάνει τους εργάτες να ξεχάσουν την ιστορία τους, ν' απαρνηθούν την αποστολή τους. Μάταια. Στη Θεσσαλία απέργησαν μαζικά.

Να, μερικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία από τη Λάρισα: Οικοδόμοι 100%, Μέταλλο 95%, Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμός - Δέρμα 80%. Στο 100% η συμμετοχή και στα μεγάλα εργοστάσια, όπως ΙΝΤΡΑΜΕΤ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΣΤΑΦ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΕΞΑΛΚΟ, ΑΛΜΠΙΟ και στο 90% σε ΦΑΣΙΟΝ ΓΚΡΟΥΠ, ΡΑΠΤΕΞ, ΤΕΜΚΑ, ΕΒΖ. Το ίδιο μεγάλη η συμμετοχή και στην εργατούπολη του Βόλου, με πρωτοπόρους τους εργαζόμενους στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, στη ΒΙΟΣΩΛ, στη ΜΕΤΚΑ, στη Χαλυβουργία, στη ΔΕΗ, στους ΟΤΑ, στις Τράπεζες.

Πρωτομαγιά σημαίνει αγωνιστική γιορτή της εργατικής τάξης. Και χτες οι πλατείες των θεσσαλικών μεγαλουπόλεων γέμισαν με αγωνιστές της εργατιάς, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε «κόκκινα ποτάμια».

Από την κεντρική πλατεία της Λάρισας, την πλατεία Δημαρχείου του Βόλου, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και την πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, στάλθηκε το μήνυμα ότι η εργατική τάξη είναι αποφασισμένη ν' αγωνιστεί για τα συμφέροντα και τα δίκια τα δικά της και ολόκληρου του ελληνικού λαού, οικοδομώντας, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, το Λαϊκό Μέτωπο, που θα δίνει καθημερινά τις μάχες για να φέρει ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα μας. Ενα μήνυμα, που ακούστηκε σαφές και βροντερό στις ομιλίες, στα ψηφίσματα και στα συνθήματα των χτεσινών κινητοποιήσεων, που έγιναν στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.


Η μαζική και δυναμική συμμετοχή, στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της Θεσσαλίας, αποτελεί μια ακόμα «καρπαζιά» προς τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο δε δείχνουν να εμπιστεύονται τη δύναμη της εργατικής τάξης, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη δυναμική των αγώνων που αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα, είναι και μια επιβράβευση της αγωνιστικής, ταξικής στάσης του ΠΑΜΕ, που πρωτοστάτησε στην οργάνωση κι αυτής της κινητοποίησης, εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι τα πανό, οι κόκκινες σημαίες και τα ταξικά συνθήματα των αγωνιστών του ΠΑΜΕ κυριάρχησαν στις χτεσινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κι είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στο Βόλο και στα Τρίκαλα, όπου είχαμε δυο εκδηλώσεις, η συμμετοχή σ' αυτές που στήριξε το ΠΑΜΕ ήταν πολλαπλάσια από εκείνες που διοργανώθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές ηγεσίες των δυο Εργατικών Κέντρων.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας έστειλαν και μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους των άλλων χωρών και ιδιαιτέρως εκείνων που μάχονται κατά της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, όπως της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, της Κούβας κ.ά. Δείγμα αυτής της διεθνιστικής αλληλεγγύης ήταν και η θερμή υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον Μονίρ Χεΐρ, εκπρόσωπο της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων, που χαιρέτισε στη συγκέντρωση του Βόλου.

Πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων παραβρέθηκαν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας ότι η αγωνιστική γιορτή της εργατιάς συγκινεί και συνεπαίρνει και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ - του κόμματος της Εργατικής Τάξης - και άλλων κομμάτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής και ο ευρωβουλευτής Γ. Πατάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - μεταξύ των άλλων, οι υποψήφιοι νομάρχες Καρδίτσας Β. Μπούτας, Μαγνησίας Απ. Νάνος, Λάρισας Μπ. Μπακούλας, ενώ χαιρετιστήριο έστειλε ο υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων Γ. Παπασίμος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καρδίτσας Χρ. Τέγος, Λάρισας Αγις Παπαστεργίου, Νέας Ιωνίας Γ. Λούμας κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχειλίζει η οργή στη Θεσσαλία (2023-03-03 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οργανωμένα (2002-09-06 00:00:00.0)
Επιτυχής και η δεύτερη μάχη! (2002-04-19 00:00:00.0)
Ο κάμπος συνεχίζει τον αγώνα (2001-11-20 00:00:00.0)
Ολοι στα παλλαϊκά συλλαλητήρια! (2001-03-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικά σε όλη τη Θεσσαλία (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ