Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξική αλληλεγγύη, παραπέρα οργάνωση κι αγώνας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Σταυρόπουλου

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στην παγκόσμια εργατική τάξη, στον αγώνα της για να σπάσει τα δεσμά της μισθωτής δουλείας και ν' αναχαιτίσει τον ιμπεριαλισμό, έστειλε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κάλεσε Ελληνες και ξένους εργάτες μαζί να παλέψουν ενάντια στο κεφάλαιο, ενωμένοι να απαντήσουν στον κοινό τους αντίπαλο.

Καταθέτοντας το σύνολο των εργατικών στόχων πάλης, ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στο 35ωρο, με 7ωρο, πενθήμερο, στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, στα αιτήματα για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Και κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Αγώνα και όλους τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους, να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 29 Μάη.

Στο δίλημμα «διαχείριση του συστήματος ή ανατροπή, επιλέγουμε την ανατροπή», ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στο λαϊκισμό της ΝΔ, υπογράμμισε ο συνδικαλιστής και συνέχισε: «Προβάλλει ένα σημαντικό καθήκον. Να πρωτοστατήσουμε για μα κτιστεί το δικό μας μέτωπο, το μέτωπο των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, όλων των καταπιεζόμενων. Να οικοδομήσουμε το Λαϊκό Μέτωπο, που θα δίνει καθημερινά τη μάχη για τα προβλήματα του λαού και θα βλέπει μπροστά σε ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές».

Οσο δυναμώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις, τα κόμματα του δικομματισμού θα χρησιμοποιούν το μανδύα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, θα κουνάνε το σκιάχτρο της ακροδεξιάς, αλλά δεν μπορούν πλέον να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους. Γιατί «εχθρός της εργατικής τάξης είναι κάθε δεξιά πολιτική, κάθε πολιτική που χτυπάει τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, που δουλεύει για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καλλιεργεί την ξενοφοβία και το ρατσισμό».

Ομως οι εργάτες και οι εργάτριες δεν έχουν αντίπαλο μόνο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ. Αντίπαλός τους είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, λειτουργούν σαν βραχίονας του κεφαλαίου και δηλητηριάζουν την εργατική τάξη με το «όπιο» της ταξικής συνεργασίας.

Τα πειστήρια στον αντεργατικό τους ρόλο είναι πολλά, τόνισε ο Γ. Σταυρόπουλος. Είναι το ξεπούλημα των συλλογικών συμβάσεων, η συνενοχή στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, η στήριξή τους στις ιδιωτικοποιήσεις, οι ύμνοι τους στο μονόδρομο της ΟΝΕ, στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ, στις πρόσφατες πανεργατικές απεργίες στις 3 και 18 Απρίλη, ο συνδικαλιστής σημείωσε: Είμαστε σε καλό δρόμο. Εχουμε βάλει στέρεες βάσεις. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα για την αναγέννηση και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Για να μετατρέψουμε το ΠΑΜΕ σε βασικό εκπρόσωπο των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρό και αξιόμαχο στρατό.

Γι' αυτό «διαθέτουμε τις δυνάμεις μας για την οργάνωση της εργατικής τάξης, στα συνδικάτα, στους τόπους δουλιάς. Βελτιώνουμε τη λειτουργία των σωματείων, διευρύνουμε την αγωνιστική συσπείρωση, με νέες δυνάμεις, με συνδικάτα και συνδικαλιστές, με Επιτροπές Αγώνα. Αναπτύσσουμε την κοινή δράση με τη μικρομεσαία αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Προχωράμε στο δρόμο της ταξικής πάλης. Δυναμώνουμε την ταξική ενότητα, πάνω στο έδαφος του αγώνα, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ