Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ - ΩΡΑΡΙΟ
Αγώνας χωρίς εφησυχασμό

Περιοδείες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε πολυκαταστήματα της Αττικής χτες. Σύσκεψη προχτές στη Λάρισα

Να καταδικάσουν και να εμποδίσουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων για την κυριακάτικη αργία και την παραπέρα απορύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κάλεσαν τους εργαζόμενους τα στελέχη του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινών περιοδειών σε καταστήματα των JUMBO, LIDL και SPRIDER στην Αττική.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι στόχος των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων είναι να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, να επιβάλουν 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και να διευρύνουν παραπέρα τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σχεδιασμοί που αποβλέπουν στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και συνεπάγονται τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, αλλά και το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, τον αφανισμό αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση αναδείχτηκε η ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στο κλαδικό τους σωματείο, η οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων για να μην περάσει η μεθόδευση που στοχεύει στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και τη νομοθετική της κατοχύρωση. Αλλά και για να καταργηθούν οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο, να λειτουργούν τα καταστήματα μέχρι 48 ώρες, για πλήρη και σταθερή δουλειά, 35ωρο-7ωρο-5ήμερο, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό κλπ.

Πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης

Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών ενάντια στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις αποφάσισαν εμποροϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Λάρισα. Την πρωτοβουλία πήραν ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Carrefour - Dia - Μαρινόπουλος», το Σωματείο Εργαζομένων «Πράκτικερ» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση περιοδειών στους χώρους δουλειάς, να απαιτηθεί από τη Νομαρχία και το Δήμο Λάρισας να δεσμευτούν ότι δε θα πάρουν αποφάσεις που θα οδηγούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Ακόμα, να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Λάρισας. Θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης και σε πανθεσσαλικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ