Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μάτια

Κοίτα τον πιτσιρικά, τρέχει μέσα στο χαμό και δε λογαριάζει τίποτα. Εχει στα πόδια του λάσπη και τα χείλη του είναι ξεραμένα. Στο στόμα του ακουμπούν μονάχα λίγες σταγόνες βρώμικο νερό. Δεν ξεδίψασε ποτέ, δεν ξεκουράστηκε ποτέ, έτρεχε να σωθεί απ' τον επόμενο βομβαρδισμό, γύρω του όλα γκρεμισμένα, όλα στάχτη. Ακουγε τα ουρλιαχτά του λαού του, ένας ολόκληρος λαός «τρομοκράτης».

Δεν έχει τίποτα να χάσει, δεν του επέτρεψαν να έχει κάτι για να το χάσει. Μεγάλωσε μέσα σε λίγες ώρες, το πρόσωπο του σκλήρυνε, έσφιγγε τόσο τα χέρια του που μάτωσαν. Κοιτάει τα σκονισμένα ρούχα και θυμάται τη μάνα του που τη σκότωσαν. Είναι έτοιμος να πετάξει στα μούτρα των δολοφόνων την «ανθρωπιστική βοήθεια» με την τεράστια ταμπέλα: «Υποτάξου για να φας, υποτάξου για να ζήσεις».

Οι σειρήνες της συνείδησης μας τρυπάνε τ' αυτιά. Τέρμα τα δάκρυα. Εκεί, οι σφαίρες τρυπάνε τα κεφάλια των Παλαιστίνιων. Κι ο μικρός ουρλιάζει: Οι εικόνες φρίκης που φτάνουν στα μάτια σας δεν είναι τίποτα μπροστά στη ζωή μας!

Τέρμα τα δάκρυα. Δεν μπορεί τα δικά μας μάτια να δακρύζουν όταν τα δικά του «μιλούν». Στο βάθος των ματιών του φαίνεται ολόκληρη η ιστορία του λαού του. Η οργή για τις αιματοχυσίες γίνεται δύναμη για αγώνα μέχρι τέλους. Η δύναμη γεμίζει το άσπρο των ματιών του και δίνει ελπίδα, ελπίδα στα αδέρφια του, στους συμπατριώτες του, στους συναγωνιστές του σ' ολόκληρη τη Γη.

Εισπράττει την αλληλεγγύη, όσο και να θέλουν να του την κρύψουν. Ξέρει πως έχει στο πλευρό του όσους στέκονται απέναντι σε κάθε έγκλημα των κυρίαρχων τούτου του κόσμου. Ξέρει ότι είναι μαζί του η ζωή κι ας του χαρίζουν το θάνατο καθημερινά.

Πάνω στα βλέφαρά του στέκουν οι μελλοντικές γενιές της Παλαιστίνης. Τα αυριανά παιδιά του ζητούν χώρο για να παίξουν χωρίς να κινδυνεύουν, ζητούν σπίτια που δε θα γκρεμίζονται, ζητούν νερό καθαρό. Τους το υπόσχεται. Υπόσχεται πως θα παλέψει με κάθε τρόπο. Ξέρει ότι απαιτεί το αυτονόητο και δε φοβάται. Θυμάται την πρώτη φορά που ξύπνησε από βομβαρδισμούς, δεν τον ήξερε αυτό το θόρυβο. Τον έμαθε για τα καλά, έμαθε να ζει μαζί του.

Η μοναδική του αγωνία, ο μοναδικός του εφιάλτης είναι να μη ζήσουν τα παιδιά του όπως ζει αυτός. Δε θα τον αφήσει να 'ρθει. Είναι σίγουρος. Δεν τον ενδιαφέρει να μάθει γιατί κάποιοι κρατάνε «ίσες αποστάσεις». Δεν υπάρχει «γιατί» σε αυτές τις συνθήκες. Οποιος κάνει ότι δε βλέπει δεν είναι τυφλός, αλλά ένοχος. Δεν είναι ώρα για γενικόλογες συζητήσεις. Δε διαπραγματεύεται. Κοίτα τον πιτσιρικά, αντιστέκεται. Ξέρει τι κάνει.

Το πιο πιθανό είναι όλα τα παραπάνω, μπροστά στη ζωή του, να του έμοιαζαν «αστεία». Το σίγουρο, όμως, είναι ένα: Δε θέλει δάκρυα, απαιτεί ξεκάθαρη αλληλεγγύη μέχρι να αποκτήσει τη δική του πατρίδα, την πατρίδα που του ανήκει. Ναι, αυτό είναι σίγουρο...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χώμα από αίμα (2022-02-26 00:00:00.0)
Το τραπεζάκι (2008-07-23 00:00:00.0)
«ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ», του ΛΟΡΚΑ (2007-06-24 00:00:00.0)
Λαγός ο άτυχος (2007-03-16 00:00:00.0)
Τρύπες... (2003-01-09 00:00:00.0)
Ζωή, η δική σου γιορτή (1996-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ