Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξυμένα τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των ναυτεργατών

Το θέμα έφερε, με Ερώτησή του, στη Βουλή το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των ναυτεργατών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Γκατζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού κινήματος ήταν και παραμένει η χορήγηση συντάξεων ίσων προς το 80% του συνόλου των αποδοχών επί των οποίων γίνονται οι κρατήσεις τους υπέρ του ΝΑΤ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων. Αίτημα που είναι στην πρώτη γραμμή του εργατικού κινήματος και των συνταξιούχων.

Μετά τον ματωμένο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών το 2002, που έληξε μόνο με την πολιτική επιστράτευση, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον νόμο 3075/02, με τον οποίο οι συντάξεις των ναυτεργατών καθορίζονται στο 70% του βασικού μισθού και του επιδόματος Κυριακών, ρύθμιση που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα των ναυτεργατών.

Με το άρθρο 13 του ως άνω νόμου παρέχεται σε ορισμένες κατηγορίες ναυτεργατών το δικαίωμα να προβούν σε αναβάθμιση της σύνταξής τους, με την υποχρέωση καταβολής της διαφοράς των ασφαλιστικών εισφορών ναυτεργάτη και πλοιοκτήτη. Μεγάλος, όμως, αριθμός ναυτεργατών στερούνται έστω και αυτού του επί αντικαταβολή δικαιώματος, είτε γιατί δεν έχουν συμπληρώσει 15ετή συνθετική θαλάσσια υπηρεσία (παράγραφος α), είτε γιατί έχουν συνταξιοδοτηθεί με βάση τη ναυτολόγησή τους κατά τους τελευταίους 48 μήνες (παράγραφος β), και κατά συνέπεια οι συντάξεις αυτών των ναυτεργατών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις συντάξεις των υπολοίπων, αντιμετωπίζοντας, όπως όλοι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, τις συνέπειες από την ακρίβεια, την άγρια φορολογία, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας κ.λπ.

Η ανωτέρω διάταξη του νόμου 3075/02, εκτός από την άνιση αντιμετώπιση που προαναφέρουμε, έρχεται σε αντίθεση και με τον βασικό για το ΝΑΤ συνταξιοδοτικό νόμο 792/78, ο οποίος με το άρθρο 16, παράγραφος 2α προβλέπει ότι όταν ο συνταξιοδοτικός μισθός, που προκύπτει με βάση την πραγματική ναυτική υπηρεσία του τελευταίου 48μήνου, είναι κατώτερος από αυτόν που αναλογεί με βάση τα ναυτικά προσόντα του ναυτικού, τότε και μόνο τότε ο συνταξιοδοτικός μισθός καθορίζεται με βάση τα προσόντα.

Μετά από τις διαπιστώσεις αυτές, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο ίδιος και η κυβέρνηση για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος χορήγησης συντάξεων ίσων προς το 80% του συνολικού ποσού επί του οποίου γίνονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις και την αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης στα 1.120 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 80% του κατώτερου βασικού μισθού των 1.400 ευρώ, όπως δίκαια διεκδικεί το ταξικό εργατικό κίνημα;

2. Τι προτίθεται να κάνει για την τροποποίηση του άρθρου 13 του νόμου 3075/02, ώστε χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς να παρέχεται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ εξίσου το δικαίωμα αναβάθμισης της σύνταξής τους στην ανώτερη κλίμακα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ