Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Γύρισε στο πόστο του ο συνδικαλιστής οικοδόμος

Σημαντική κατάκτηση από τον χτεσινό απεργιακό αγώνα των εκατοντάδων εργαζομένων στο έργο, που επιστρέφουν στη δουλειά τους με ψηλά το κεφάλι

Με ψηλά το κεφάλι γυρνάνε στη δουλειά τους οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του ΠΟΤΑ
Με ψηλά το κεφάλι γυρνάνε στη δουλειά τους οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του ΠΟΤΑ
Μάχη που αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη για την παραπέρα οργάνωση της πάλης ενάντια στην ασυδοσία των κατασκευαστών και των εργολάβων ήταν η χτεσινή, απόλυτα πετυχημένη 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας, στα έργα του ΠΟΤΑ (Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), στην Καλαμάτα. Το εργοτάξιο «νέκρωσε» στην κυριολεξία.

Η αποφασιστικότητα με την οποία οι εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση οδήγησε στην ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή Αντρέι Σπατάρου, μέλους της προσωρινής διοίκησης του εργοταξιακού παραρτήματος του συνδικάτου, που η εργοδοσία είχε διώξει, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την παρέμβαση του συνδικάτου στο εργοτάξιο. Η επιτυχία του απεργιακού αγώνα ανέδειξε τα σταθερά βήματα με τα οποία το συνδικάτο δυναμώνει την παρέμβασή του στο χώρο, το αυξημένο κύρος της ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Πλήγμα στην εργοδοτική τρομοκρατία

Η εργοδοτική πλευρά αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως θα καταβάλει στο συνδικαλιστή όλα τα μεροκάματα που έχασε μετά την απόλυση αλλά και ότι το επόμενο διάστημα θα παραχωρηθεί στο παράρτημα του συνδικάτου χώρος για τη στέγασή του. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι θα εντείνουν τους αγώνες τους για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους, την εφαρμογή μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας αλλά και της κλαδικής σύμβασης εργασίας, την παραβίαση της οποίας αναγνώρισαν και οι εκπρόσωποι του «Ακτορα», με το προκλητικό επιχείρημα πως οφείλεται σε αυθαιρεσία των εργολάβων.

Οι μαζικές εγγραφές που ήδη γίνονται στο συνδικάτο δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη δική τους δύναμη, στη συλλογική πάλη, κερδίζει έδαφος. Μόνο έτσι μπορούν να αντιπαλέψουν την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, που εκφράζεται στην εργοδοτική πίεση για να δουλεύουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, με μεροκάματα που «κατρακυλάνε» στα 30 ευρώ (όταν αυτά που προβλέπει η κλαδική σύμβαση ξεκινούν από 50), στο καθεστώς του ωρομίσθιου, κτλ.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της πως και η χτεσινή απεργιακή αναμέτρηση απέδειξε ότι «την τρομοκρατία της εργοδοσίας μόνο η ενωμένη πάλη των εργατών μπορεί να τη σπάσει. Η οργάνωση των εργατών όταν έχει στόχους και προσανατολισμό μπαίνει στο στόχαστρο της εργοδοσίας γιατί της χαλάει τον ύπνο. Μόνο με οργάνωση οι εργάτες μπορούν να διεκδικούν, να έχουν αποτέλεσμα, να ανατρέπουν τα σχέδια της εργοδοσίας».

Πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Με αγωνιστικές παρεμβάσεις στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, με αιχμή το ζήτημα της ανεργίας στον κλάδο, οι οικοδόμοι κλιμακώνουν τη δράση τους στη βάση του προγράμματος που αποφάσισε η Ομοσπονδία. Με εξορμήσεις και περιοδείες σε γιαπιά και εργοτάξια προετοιμάζονται και τα απογευματινά συλλαλητήρια που διοργανώνουν πανελλαδικά τα Συνδικάτα των Οικοδόμων στις 20 του Γενάρη, με κεντρικό αυτό της Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη πανοικοδομική συγκέντρωση θα γίνει την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Για σήμερα, προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, στις 10 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ