Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
«Εσπασαν κοντέρ» το Δεκέμβρη

Τριπλασιάστηκε η αξία τους σύμφωνα με τα κατάστιχα της «Τειρεσίας». Στα 1,5 δισ. ευρώ τα «φέσια» στο 12μηνο 2008

Πρωτόγνωρες διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών, που μήνα με το μήνα απογειώνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Τα σπασμένα φορτώνονται πρώτα και κύρια στους πλέον αδύναμους κρίκους, στις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στους οποίους ο αδυσώπητος ανταγωνισμός, η «επιχειρηματικότητα» του κεφαλαίου μετακυλίουν όλα τα κρισιακά φαινόμενα και καταστάσεις. Να σημειωθεί πως ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πλασάρει σε επόμενους κρίκους ακάλυπτες επιταγές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» οι ακάλυπτες επιταγές για το μήνα Δεκέμβρη του 2008 «έπιασαν» τα 170,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα επίπεδα του Δεκέμβρη 2007. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε «κανόνια» ύψους 7 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα! Η εξέλιξη έχει να κάνει με τις πρακτικές των τραπεζών, με τις διαμορφούμενες συνθήκες ασφυξίας, με τις δομές της «ανταγωνιστικής οικονομίας» και κυρίως με την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, που έρχεται σε συνέχεια της παραπέρα αποδυνάμωσης των εισοδημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων αλλά και απλών δανειοληπτών που έχουν πέσει στο δόκανο του τραπεζικού δανεισμού. Με ιδιαίτερη ένταση στους τελευταίους μήνες «σηκώνουν κεφάλι» και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο».

Να σημειωθεί πως η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών άρχισε να παίρνει διαστάσεις από τον Οκτώβρη του 2008 (αύξηση 94,7%) για να κλιμακωθεί στη συνέχεια μέχρι και 174% για το μήνα Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας» που αφορούν στο 12μηνο του 2008:

  • Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν σε 1,29 δισ. ευρώ (από 921,9 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2007). Σε μέσα επίπεδα έτους η αύξηση διαμορφώνεται σε 40% και αυτό παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και αποτροπής που παίρνουν οι τράπεζες.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η συνολική αξία τους διαμορφώθηκε σε 170,2 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας μικρή υποχώρηση (4%) σε σχέση με το 12μηνο του 2007.
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές) έφτασε σε 1,46 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ