Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Γεγονότα

Γιορτές εκατομμυρίων δολαρίων κι ένα ολόκληρο σύστημα να προσπαθεί να πείσει ότι ένα καινούριο «όνειρο» ξεκινά. Εάν δεν παρακολουθήσεις σε απευθείας μετάδοση την αρχή της πορείας του Ομπάμα είσαι, το λιγότερο, εκτός εποχής. Πρέπει να κάτσεις μπροστά στην τηλεόραση, να χαρείς, να ελπίσεις, να συγκινηθείς, να γίνεις κι εσύ μέρος του νέου «οράματος», να «συμμετάσχεις» στο γεγονός των ημερών.

Προηγήθηκαν τα «λαμπερά» σόου με τα κενά λόγια. Επρεπε να τα «απολαύσεις» και να κοιτάξεις το μέλλον με αισιοδοξία. Εάν αναρωτηθείς γιατί γίνεται όλος αυτός ο πανικός, τι άλλαξε και τι θα φέρει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα σπεύσουν να σε αποστομώσουν οι εκπρόσωποι του «νέου κόσμου»: Εσύ δεν αλλάζεις με τίποτα. Ασε μας ν' ακούσουμε το ρήτορα να μιλά, άσε μας να μας συνεπάρει στο ταξίδι του.

Κι αν τους απαντήσεις για τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη κι αν τους πεις κουβέντα για τον «δημοκρατικό» Κλίντον και τα «κατορθώματα» των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεδρίας του, τότε θα ονομαστείς μηδενιστής. Κι αν, πάλι, επιμένεις και πας να θυμίσεις τα σόου για τον Κλίντον, τις ελπίδες και τις προσδοκίες που μοίραζαν, τότε θα σου πουν ότι τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Τι άλλαξε; Αλλαξε, λένε, το χρώμα του δέρματος του προέδρου και αυτό από μόνο του σημαίνει κάτι. Το είδαμε. Το είδαμε στις εξαγγελίες του Ομπάμα, το είδαμε στα ονόματα των εταιρειών που τον στήριξαν στην προεκλογική του εκστρατεία, το είδαμε στη στάση του στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Το βλέπουμε και θα το δούμε στις απολύσεις στις ΗΠΑ, στις φτωχογειτονιές σε κάθε πολιτεία, στα συσσίτια, σε όσους έχασαν το σπίτι τους, στα χρήματα που μοιράζονται στις επιχειρήσεις, για τη στήριξη - δήθεν - της οικονομίας. Θα το δούμε στις νέες επιδρομές που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδρομές στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές. Θα το δούμε στις επιδρομές των εταιρειών των ΗΠΑ στη ζωή και στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εγχώριοι υποστηρικτές του «ονείρου» ας κρατήσουν τα χαμόγελα και τους μεγάλους τίτλους για τον ερχομό του Ομπάμα. Ας γιορτάσουν, ας πιουν, ας επενδύσουν. Ας συνεχίσουν να σκηνοθετούν σε κάθε άκρη της Γης το έργο με τον καινούριο τους «ήρωα». Οι διαψεύσεις και γι' αυτό το «όραμα» έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ας γιορτάσουν, λοιπόν. Στο «περιθώριο» των γιορτών τους, όμως, υπάρχουν «μικρά» αισιόδοξα γεγονότα σε κάθε τόπο, γεγονότα που δεν έχουν προβολή, αλλά ανοίγουν δρόμους. Στη δική μας χώρα, το προηγούμενο διάστημα, ένας νέος εργαζόμενος πέταξε στα μούτρα του εκπροσώπου του εργοδότη του χιλιάδες ευρώ. Κράτησε τη φωνή του κι έδωσε παράδειγμα αξιοπρέπειας.

Περίπου ένα μήνα πριν απολύθηκε γιατί συμμετείχε σε πανελλαδική απεργία. Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις επαναπροσλήφθηκε. Πέρασε λίγος καιρός και η εργοδοσία επανήλθε προσφέροντας του χιλιάδες ευρώ για να φύγει απ' την επιχείρηση, διαφορετικά, όπως του είπαν, θα κινδύνευε. Κι ένα άλλο γεγονός, την Κυριακή, στο λιμάνι του Αστακού - απ' όπου οι ΗΠΑ επιδίωξαν να περάσουν πολεμικό υλικό για το Ισραήλ - κυμάτιζε η σημαία της Παλαιστίνης...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ