Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Θέσεις για ανακύκλωση - διαχείριση απορριμμάτων

Σε όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει μετατραπεί η ανακύκλωση, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, που παρουσιάζει τις θέσεις της για την ανακύκλωση-διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιτράπηκε με μια σειρά νόμων και αποφάσεων, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των δημάρχων της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Αντί οι δήμαρχοι της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ να υποστηρίξουν τη σύσταση ενός δημόσιου-δημοτικού φορέα που θα αναλάμβανε την ανακύκλωση, δέχτηκαν να δοθεί σε ένα ιδιωτικό φορέα σαμποτάροντας πρωτοβουλίες των Συνδέσμων ΟΤΑ που και οι ίδιοι μετέχουν.

Ο ιδιωτικός φορέας είναι η «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ» (ΕΕΑΑ) στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ, με 35% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την ίδρυση νέας ανώνυμης εταιρείας ανακύκλωσης.

Το ιδιωτικό σύστημα ανακύκλωσης, επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, εκτός από τις τραγικές επιδόσεις, κοστίζει πανάκριβα στο λαό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕΑΑ, για το 2007 έχει καλυφθεί μόλις το 38,8% του στόχου που είχε θέσει για ανακύκλωση. Συνοπτικά, με το υπάρχον σύστημα ανακύκλωσης:

  • Το κόστος είναι υπέρογκο και το φορτώνεται ο λαός που πληρώνει δύο φορές. Μία για τη συσκευασία των προϊόντων και μία για τη διαλογή στην πηγή μέσω των ανταποδοτικών τελών.
  • Αντί να χρηματοδοτούνται οι δήμοι για την προώθηση της ανακύκλωσης, όπως προβλέπεται, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων καταλήγει στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών και επιστρέφουν στις υπόχρεες εταιρείες.
  • Δε χρηματοδοτείται η κατασκευή δημόσιων-δημοτικών Κέντρων Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών.
  • Το σύστημα δεν έχει πιάσει τους στόχους του. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών ότι απορρίμματα αντί για ανακύκλωση καταλήγουν στη χωματερή.

Κερδισμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση είναι:

  • Η κυβέρνηση που με διάφορες αλχημείες εμφανίζει στα χαρτιά υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης, ενώ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση και χαρατσώνει το λαό.
  • Οι δημοτικές αρχές της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, που κοροϊδεύουν το λαό, ενώ ουσιαστικά προωθούν την ιδιωτικοποίηση.
  • Μονοπώλια και μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί ρυπαίνουν «και με το νόμο» και πληρώνονται για αυτό με χρήματα που εισπράττουν από το λαό.
  • Το εγχώριο επιχειρηματικό λόμπι της ανακύκλωσης, γιατί δραστηριοποιείται σ' έναν ιδιαίτερα επικερδή τομέα.
  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με επιδοτούμενα προγράμματα.

Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβερνητική επιτροπή τον περασμένο Ιούλη, σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, προωθεί την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος τους η πλήρης ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Συνυπεύθυνη είναι και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που αρκείται σε διαπιστώσεις, ημερίδες, «αγωνιστικές» φανφάρες, συντεταγμένες λήξεις κινητοποιήσεων (που πολλές φορές δεν ξεκινούν).

Το πλαίσιο αιτημάτων

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, έχοντας υπόψη τρεις παραμέτρους (το περιβάλλον, την υγεία του ανθρώπου και το λαϊκό εισόδημα), να αγωνιστούν για:

  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους ΟΤΑ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΕΑΑ να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ και να παραμείνει μόνο φορέας υποδοχής των χρηματικών εισφορών των υπόχρεων επιχειρήσεων και της κατανομής τους στους ΟΤΑ, που εκτελούν την ανακύκλωση.
  • Πλήρη κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
  • Δίκαιη και χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης. Αμεση κατασκευή και λειτουργία σταθμών επεξεργασίας ανακύκλωσης και μεταφόρτωσης.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πραγματικά ΒΑΕ στους ΟΤΑ, χωρίς επασφάλιστρο. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ