Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κωδικοποίηση νομοθεσίας για μετανάστες

Απόφαση κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών, με την οποία υποτίθεται ότι αντιμετωπίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στη σχετική διαδικασία, υπέγραψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος.

Πέρα από το γεγονός ότι παραμένουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη δυνατότητα ενός μετανάστη να αποκτήσει την πολυπόθητη άδεια, παραμένουν ταυτόχρονα τα διάφορα παράβολα που καλείται να πληρώσει. Οπως παραμένει η έλλειψη προσωπικού, αλλά και επαρκούς πληροφόρησής του για την εξυπηρέτηση των μεταναστών, οι οποίοι αναγκάζονται να χάνουν μεροκάματα ή να περιμένουν σε ουρές για να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία αίτησης έκδοσης ή ανανέωσης της άδειας διαμονής, χωρίς φυσικά να είναι σίγουροι ότι θα τους δοθεί. Πάνω απ' όλα όμως, όχι απλά παραμένουν, αλλά ενισχύονται τα μέτρα της άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών από την εργοδοσία, αφού νόμιμος είναι ο «κομμένος και ραμμένος» στις ανάγκες της εργοδοσίας μετανάστης. Θυμίζουμε ότι μόνον όσοι έχουν εξασφαλισμένη εκ των προτέρων δουλειά θα μπορούν να εισέρχονται στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, πάντως, ανάμεσα σε άλλα, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε ανήλικα παιδιά νομίμων μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εξακολουθούν να μένουν στη χώρα μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση περί μη μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης, στις περιπτώσεις ανανέωσης άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση. Για δε την άδεια διαμονής για εργασία, αρκεί η βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Για δε τους σπουδαστές, παρέχεται άδεια διαμονής ισόχρονη με τη συνολική διάρκεια των σπουδών τους, την οποία θα ανανεώνουν κάθε χρόνο έναντι παραβόλου 150 ευρώ. Παιδιά σπουδαστών που γεννιούνται στην Ελλάδα δικαιούνται άδειας διαμονής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ