Κυριακή 25 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Κατάδυση» σε λαϊκά παραμύθια

Σε έναν καλαίσθητο τόμο η «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφόρησε μια νέα συλλογή παραμυθιών της Αυγής Παπάκου - Λάγου με τίτλο «Παραμύθια της Μακεδονίας». Η συγγραφέας, που έχει καταξιωθεί μέσα από την πολύχρονη και πλούσια προσφορά της στην Παιδική Λογοτεχνία, προσθέτει μία ακόμα αξιόλογη έκδοση στις συλλογές λαϊκών παραμυθιών από διαφορές περιοχές του κόσμου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, όπως και κάθε λαού.

Σ' αυτήν τη συλλογή περιλαμβάνονται λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας, τα περισσότερα από τα οποία κατέγραψε το 1992 από την αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών Δέσπω Κριτσούδη από τον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Διαβάζουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνει η συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Μέχρι πριν 200 περίπου χρόνια, οι φτωχοί άνθρωποι του λαού, στα ξενύχτια των αγροτικών δραστηριοτήτων και στα μακροήμερα ταξίδια στη στεριά ή στη θάλασσα, αισθάνονταν την ανάγκη να ψυχαγωγούνται με την αφήγηση ενός παραμυθιού. Συνήθως οι παραμυθάδες αφηγούνταν ανιδιοτελώς, πιθανόν με ένα κέρασμα, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις και με αμοιβή, όπως στα σφουγγαράδικα. Καθώς το λαϊκό παραμύθι αναμεταδιδόταν προφορικά, από τον ένα στον άλλο κι από τόπο σε τόπο, προσθέτονταν νέα μοτίβα ή επεισόδια φέρνοντάς το στην εκάστοτε κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα. Συχνά η αφήγηση δεν τέλειωνε σε μια βραδιά, αλλά ολοκληρωνόταν σε συνέχειες, με ενήλικο κυρίως ακροατήριο. Αντίθετα, στα μικρά παιδιά, τα παραμύθια αφηγούνταν ο παππούς και η γιαγιά και ήταν μικρής διάρκειας.

Σ' αυτό το λογοτεχνικό είδος, η δράση εξελίσσεται σε μια εξωπραγματική διάσταση. Για τον ήρωα ξεκινάει με θάρρος. Γι' αυτόν τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, είτε να σώσει τη χώρα απ' τον κακό γίγαντα ή δράκο, είτε να φέρει το δαχτυλίδι απ' το βυθό της θάλασσας, ώστε να παντρευτεί την πριγκίπισσα και να κερδίσει το μισό βασίλειο. Βοηθώντας ανθρώπους, ζώα, φυτά και στοιχεία της φύσης που συναντάει στη ριψοκίνδυνη πορεία του (βουνά, ποτάμια κλπ.), ανταμείβεται με την ευγνωμοσύνη τους. Αυτά θα τον βοηθήσουν να βγει νικητής, αντιμετωπίζοντας κακούς γίγαντες ή δράκους, εκδηλώνοντας υπερφυσικές δυνάμεις και ικανότητες, σ' αέρα, στεριά ή θάλασσα. Ο κακός δράκος ή γίγαντας απεικόνιζαν την πραγματικότητα με τον άπληστο άρχοντα ή γαιοκτήμονα, που καταπίεζε τη φτωχολογιά. Η νίκη του ήρωα συμβόλιζε την άσβεστη ελπίδα των αδικημένων για δικαίωση».

Εναρμονισμένη με το πνεύμα της έκδοσης είναι και η εικονογράφηση από τη βραβευμένη ζωγράφο και χαράκτρια Οξάνα Ρουμελίδη (Ρωξάνη), που «κατέθεσε» τη χαρακτηριστική, ζωντανή και οικεία «πινελιά» της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ