Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κρόκερ: Οχι «βιαστική» αποχώρηση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ανατριχιαστικές» χαρακτήρισε τις συνέπειες μιας «βιαστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ» ο απερχόμενος πρέσβης στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ. Ο Κρόκερ είχε τηλεδιάσκεψη με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στην οποία παρευρέθηκε και ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων στη χώρα, Ρέι Οντιέρνο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι θα «πρέπει η όποια αποχώρηση να γίνει στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας (που θέτει ως τελική ημερομηνία στο χρονοδιάγραμμα τα τέλη του 2011), αλλά να ληφθούν υπ' όψιν και οι συνθήκες, έτσι ώστε να μην προκληθεί γενική κατάρρευση στα επίπεδα ηρεμίας και ασφαλείας». Ούτως ή άλλως, βέβαια, ασχέτως των δηλώσεων περί επίσπευσης, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, επί της ουσίας, δεν προτείνει κάτι πολύ διαφορετικό.

Κατά τα άλλα, μια 8μελής οικογένεια (πέντε γυναίκες και ένα 12χρονο κορίτσι μεταξύ αυτών) δολοφονήθηκε από αγνώστους ενόπλους στο χωριό Μάαμιλ, κοντά στο Μπάλαντ Ρουζ στην επαρχία Ντιγιάλα. Αλλα δύο μέλη της οικογένειας απήχθησαν. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, επρόκειτο για σουνιτική φτωχή οικογένεια που είχε μεταναστεύσει εσωτερικώς από την Μπαακούμπα για να βρει καταφύγιο. Στην Ντιγιάλα υπάρχουν αρκετές ομάδες ενόπλων σιιτών και οι συγκρούσεις με αντίστοιχες σουνιτικές ομάδες είναι ακόμη συχνές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ