Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθαίνει η κρίση

H αυτοκινητοβιομηχανία «Τογιότα» ανακοινώνει και άλλες περικοπές παραγωγής και απολύσεις

Associated Press

H αυτοκινητοβιομηχανία «Τογιότα» ανακοινώνει και άλλες περικοπές παραγωγής και απολύσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.--

Η Βρετανία είναι πλέον και επίσημα σε «ύφεση», όπως δηλώνεται από τις επίσημες υπηρεσίες, δηλαδή βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, το τέταρτο τρίμηνο του 2008, μειώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 1,5%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 0,6%...

Επιπλέον δημοσιοποιήθηκε ότι για όλο το 2008, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,7%, έπεσε δηλαδή κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα δυσμενή «επίσημα» νέα για την οικονομική κρίση στη Βρετανία συνοδεύτηκαν και από τη χαμηλότερη ισοτιμία 24ετίας της βρετανικής στερλίνας έναντι του δολαρίου, με τη λίρα να στοιχίζει τώρα 1,35 δολάρια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τα έριξε όλα στη «διεθνή κρίση» ισχυριζόμενος ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί «μόνον με διεθνή συνεργασία»... Οι περισσότεροι αναλυτές στηλιτεύουν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπράουν και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, θεωρώντας ότι οι χειρισμοί τους δεν ήταν οι ενδεικνυόμενοι αφού υπάρχει «διεθνώς εντεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα».

Στην Ισπανία παρατηρείται νέα άνοδος της ανεργίας. Το 2008 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. ξεπερνώντας συνολικά σήμερα τους 3.200.000. Γνωστοποιήθηκε ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 609.100 μόνον μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του 2008. Οι άνεργοι αποτελούν το 13,9% του εργατικού δυναμικού, ενώ στην έδρα της ΕΕ στοιχηματίζουν ότι η ανεργία στην Ισπανία θα φθάσει το 19% το 2009.

Στον Καναδά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, παραδέχτηκε ότι η χώρα «είναι σε βαθιά οικονομική ύφεση» (δηλαδή κρίση) ελπίζοντας μόνον ότι οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού, το πακέτο οικονομικών κινήτρων της κυβέρνησης και το αδύναμο καναδέζικο δολάριο θα μειώσουν «ίσως» τη διάρκεια της ύφεσης.

Στο μεταξύ η γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών υπολογιστών «Qimonda», με έδρα το Μόναχο και κάπου 12.500 εργαζόμενους παγκοσμίως, δήλωσε χρεοκοπία. Παραδέχτηκε ότι το πρόσφατο πακέτο δανείων ύψους 325 εκατ. ευρώ απέβη ανεπαρκές για τη σωτηρία της.

Η εταιρεία φωτοτυπικών και εκτυπωτών υπολογιστών «Xerox» ανακοίνωσε μείωση κερδών το τελευταίο τέταρτο του 2008. Μέτρα όπως οι πρόσφατες 3.000 απολύσεις δεν ωφέλησαν. Οι πωλήσεις εξαρτημάτων μειώθηκαν κατά 15% και των ανταλλακτικών μελανιών κατά 8%.

Για το ίδιο διάστημα, η νοτιοκορεατική εταιρεία «Samsung» διαπίστωσε απώλειες κερδών κατά 14,4%. Ωστόσο, κατέγραψε το 2008 ρεκόρ πωλήσεων στα κινητά τηλέφωνα κατά 22%, σε σχέση με τις προπέρσινες πωλήσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία «Τογιότα» ανακοίνωσε νέες απολύσεις 1.000 μόνιμων εργαζομένων σε εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής και της Βρετανίας, παρά τις αρκετές χιλιάδες απολύσεις που είχε ανακοινώσει στο τέλος του 2008.

Τέλος, η οικονομική κρίση προκάλεσε πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία. Ο 57χρονος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε δεν άντεξε τις καθημερινές, εδώ και μήνες, διαδηλώσεις και πιέσεις, υποβάλλοντας την παραίτηση όχι μόνον της κυβέρνησής του, για να στηθούν κάλπες στις 9 Μάη, αλλά και του ιδίου από την ηγεσία του κυβερνώντος «Κόμματος Ανεξαρτησίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ