Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες των εγκλημάτων

Θετική η Παλαιστινιακή Αρχή, αρνητική η «Χαμάς» στις πρώτες δηλώσεις Ομπάμα που, πέραν των εντυπώσεων, δεν παρέκκλινε της γνωστής αμερικανικής στάσης

Η ζωή στα ερείπια αντιστέκεται

Associated Press

Η ζωή στα ερείπια αντιστέκεται
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ξέρω ότι το Ισραήλ θ' απαντήσει ότι δέχτηκε πυρά από τις τοποθεσίες που βομβάρδισε, αλλά είμαι σοκαρισμένος από το μέγεθος της συστηματικότητας της καταστροφής που έχει προκαλέσει σε κάθε είδους υποδομή». Αυτό δήλωσε, χτες, πρώτη μέρα που δόθηκε άδεια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εισέλθουν ανεμπόδιστα στη Γάζα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, Τζον Χολμς, που πραγματοποιεί εκεί 5ήμερη επίσκεψη. Ο Χολμς εκτίμησε ότι η ισραηλινή επιχείρηση «έφερε τη Γάζα δεκαετίες πίσω, ακόμη και ως προς τη δυνατότητά της ν' αναπτύξει την οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα».

Παράλληλα, ο Τζον Γκιγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής των προσφύγων στη Γάζα, εκτίμησε ότι η ισραηλινή επίθεση «ενίσχυσε τα ακραία στοιχεία» και ότι «αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη και σαφής απόδοση δικαιοσύνης σε όσους ευθύνονται για τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, τότε η κατάσταση στη Γάζα θα γίνει πολύ χειρότερη». Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι από σήμερα επαναλειτουργούν τα 221 σχολεία που διαθέτει στην περιοχή για 200.000 μαθητές.

Την εικόνα της καταστροφής συμπλήρωσε με δηλώσεις του και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φολκ. Ο Αμερικανοεβραίος καθηγητής παρομοίασε την 23ήμερη ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα με «την επίθεση των ναζί στο εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας» και τόνισε ότι οι συνέπειές της για τον άμαχο πληθυσμό είναι «πέραν κάθε υπολογισμού», καταλήγοντας: «Υπάρχει πληθώρα στοιχείων ότι ο ισραηλινός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την άλλη, δε σχολίασε τις δηλώσεις Χολμς ενώ χαρακτήρισε «αντι-ισραηλινά προκατειλημμένο» τον Φολκ, τον οποίο είχε διώξει από το Ισραήλ το Δεκέμβρη. Εντούτοις, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντάνιελ Φρίντμαν, τέθηκε επικεφαλής μιας διυπουργικής επιτροπής που θ' αναλάβει την υπεράσπιση του Ισραήλ απέναντι στο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί σε διεθνείς επιτροπές ή και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου».

Στο πλαίσιο της «προετοιμασίας» αυτής, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε στα ισραηλινά ΜΜΕ να μεταδίδουν τα ονόματα αλλά και τις φωτογραφίες των αξιωματικών, οποιασδήποτε βαθμίδας, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, προκειμένου να μην τους απαγγελθούν ονομαστικά κατηγορίες. Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε προκλητικά ότι «η χρήση λευκού φωσφόρου ως προκαλύμματος για τη δράση στρατευμάτων επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο, και δεν έγινε καμία παρατυπία».

Θετική η Παλαιστινιακή Αρχή, αρνητική η «Χαμάς» απέναντι στον Ομπάμα

Ικανοποιημένη από το διορισμό του 75χρονου πρώην γερουσιαστή Τζον Μίτσελ ως ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Ομπάμα στην περιοχή δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή, διά του διαπραγματευτή Αχμάντ Κορέι. Ο Κορέι υποστήριξε ότι ο Μίτσελ έχει πείρα και έχει συντάξει και έκθεση που ζητούσε το «πάγωμα» των εποικισμών και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δ. Οχθη και κατέληξε ότι οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες των Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον με την παλαιστινιακή ηγεσία δείχνουν το «αμερικανικό ενδιαφέρον» και αποτελούν «ελπιδοφόρο ξεκίνημα».

Εντελώς αντίθετη εκτίμηση εξέφρασε η «Χαμάς» μετά τις πρώτες δηλώσεις Ομπάμα για το Παλαιστινιακό. Εκπρόσωπος της οργάνωσης κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι συνεχίζει την «αποτυχημένη πολιτική Μπους». Και η «Χαμάς», όμως, έκρινε ως θετικό το διορισμό Μίτσελ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα κάλεσε Ισραήλ και «Χαμάς» να εργαστούν για μια μόνιμη εκεχειρία, εξέφρασε λύπη για την απώλεια ζωών εκατέρωθεν, υπεραμύνθηκε του ισραηλινού δικαιώματος στην «αυτοάμυνα», δεσμευόμενος, όμως, ταυτόχρονα ότι θα «εργαστεί ενεργά για μια μόνιμη ειρήνη με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» και εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για τα όσα υποφέρει ο πληθυσμός της Γάζας». Ζήτησε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα μεθοριακά περάσματα «με τον κατάλληλο έλεγχο» και προσφέρθηκε, όπως ο Μπους, «να συμμετάσχει σε έναν μηχανισμό εποπτείας των συνόρων για να τερματιστεί το λαθρεμπόριο όπλων». Δηλαδή, πιο ευέλικτη τακτική στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ