Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σπρώχνει στην οριστική επίλυση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού

Εκδήλωση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών

Εκδήλωση με θέμα «η καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η αντιπαράθεση του μαρξισμού - λενινισμού, με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και πολιτικές» πραγματοποιήθηκε χτες το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) στην κατάμεστη αίθουσα της ΚΟΑ της οδού Θεμιστοκλέους. Εισηγητές ήταν οι: Γ. Μαγγανάς, μέλος Γραμματείας ΚΜΕ, Χρ. Μπαλωμένος, μέλος Γραμματείας ΚΜΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, μέλος Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και Κ. Σκολαρίκος, συνεργάτης του ΚΜΕ.

Στο άνοιγμα των εργασιών της εκδήλωσης, ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και συντονιστής της Γραμματείας του ΚΜΕ, σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και τόνισε πως δε θα μπορούσε ίσως να υπάρξει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε ως ΚΜΕ αυτήν την επέτειο από μια συζήτηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Είναι κομβικό ζήτημα της μαρξιστικο - λενινιστικής θεωρίας, ζήτημα κλειδί για την κατανόηση των εξελίξεων στην καπιταλιστική οικονομία και στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, που αποκτά ξεχωριστή και δραματική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. «Ενα ζήτημα που η σωστή επιστημονική του ανάλυση βοηθά να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι στην ταξική ερμηνεία των φαινομένων, αλλά και στη χάραξη της αναγκαίας επαναστατικής διεξόδου. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης αποτελεί πεδίο οξύτατης πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης όχι μόνο με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα επιστημονικά τους επιτελεία, αλλά και με τις διάφορες εκφάνσεις του οπορτουνισμού. Αυτές οι τελευταίες, με κυρίαρχο το ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αποτελούν στην ουσία μια δηλητηριώδη εκδοχή της αστικής πολιτικής οικονομίας και ιδεολογίας, μια εκδοχή που προσπαθεί να καλλιεργήσει συγχύσεις στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να συσκοτίσει την πραγματικότητα και να στρώσει το δρόμο για μια ακόμα εκδοχή διαχείρισης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής».

Ο εισηγητής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απέκρουσε τη σκόπιμη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για κρίση που πηγάζει και μπορεί να περιοριστεί μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση σπρώχνει προς την οριστική επίλυση της βασικής αντίθεσης της καπιταλιστικής κοινωνίας, που όμως ποτέ δεν έρχεται αυθόρμητα μέσα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Απαιτεί όχι μόνο την ύπαρξη αντικειμενικών συνθηκών (την πανεθνική κρίση και την επαναστατική κατάσταση) αλλά και τη σωστή προετοιμασία και ετοιμότητα του υποκειμενικού παράγοντα (της εργατικής τάξης με επικεφαλής το επαναστατικό της κόμμα) να εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Η οριστική επίλυση της βασικής αντίθεσης απαιτεί σε τελική ανάλυση την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, προκειμένου να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής με την κοινωνική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της με μοχλό τη σχεδιοποιημένη οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ