Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τακτικές κινήσεις για προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ορκίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) με 60 ψήφους υπέρ και 34 κατά από τη Γερουσία νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ο Τίμοθι Γκάιτνερ και υποσχέθηκε να «ενεργήσει τάχιστα» στην προώθηση του προγράμματος ενίσχυσης του κεφαλαίου, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον Γκάιτνερ καθώς και αυτός στηρίζει το λεγόμενο «Σχέδιο Σωτηρίας Πόλσον» για τις τράπεζες, ενισχύοντας το κεφάλαιο, και ετοιμάζοντας την προώθηση παραπέρα λιτότητας για τον αμερικανικό λαό.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ο Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί στο Πεντάγωνο για να προωθήσει σχέδια για την «υπεύθυνη», όπως τη χαρακτηρίζει, αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Γκιμπς. Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, όπου και προεκλογικά ο Ομπάμα ισχυριζόταν πως «θα θεμελιώσουμε μια ειρήνη που με κόπο αποκτήθηκε» και υποσχέθηκε την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων για την παραπέρα συνέχιση της κατοχής, ο Γκιμπς ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέιβιντ Μακ Κίρναν.

Τέλος, με εκκλήσεις προς την Ευρώπη να στηρίξει την Αμερική, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, υποστήριξε πως η Ευρώπη «θα πρέπει να έχει την ικανότητα να γίνει ο εταίρος που αναζητεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση», τονίζοντας παράλληλα ότι «η Αμερική είναι έτοιμη να διοικήσει ακόμα μια φορά» καθώς ο Ομπάμα κατέδειξε πως «προτίθεται να αναλάβει τα ηνία στην παγκόσμια σκηνή»... Προειδοποίησε ωστόσο πως «η νέα εποχή διαλόγου» με τις ΗΠΑ προϋποθέτει πως «η Ευρώπη θα έχει μια ενοποιημένη απάντηση». «Πιστεύω πως μια ΕΕ δυνατή και αποτελεσματική είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ» υποστήριξε.

Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, Νικολά Σαρκοζί και Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία η συζήτηση μεταξύ Ομπάμα και Σαρκοζί, η πρώτη αφότου ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον και διήρκεσε μισή ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν «τα μεγάλα, διεθνή θέματα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην οικονομική κρίση και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη «να ενεργήσουν αποφασιστικά και να συνεργαστούν στενά ενόψει της επόμενης συνόδου της G20 στο Λονδίνο».

Ο Σαρκοζί σημείωσε ότι «η Γαλλία διατίθεται να βοηθήσει τις ΗΠΑ» στο θέμα της κράτησης κρατουμένων μετά το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, του κολαστηρίου του ιμπεριαλισμού, που θα συνεχιστεί αλλού. Η οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Ομπάμα και με την Αγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η στενή διεθνής συνεργασία «είναι κρίσιμη για το ξεπέρασμα της κρίσης». Συζήτησαν επίσης για την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη στο Στρασβούργο και το Κελ, για το Αφγανιστάν, για τη Μέση Ανατολή και τις κλιματολογικές αλλαγές.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Μεντβέντεφ, συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ