Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Ο απεσταλμένος του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή

Αποφασισμένος να δει «με νέα ευρύτερη προοπτική την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να προωθήσει με πιο ευέλικτη τακτική το σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή»

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Βρετανία ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και όσους τη στηρίζουν. Με μπλοκ και το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, υπερδύναμη είναι οι λαοί» συμμετείχε και η ΚΝΕ στη διαδήλωση στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Βρετανία ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και όσους τη στηρίζουν. Με μπλοκ και το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, υπερδύναμη είναι οι λαοί» συμμετείχε και η ΚΝΕ στη διαδήλωση στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή άρχισε, χτες, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα ο πρώην γερουσιαστής, Τζον Μίτσελ. Πρώτη στάση του Μίτσελ η Αίγυπτος, όπου επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ενώ θ' ακολουθήσουν επαφές στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη με την παλαιστινιακή ηγεσία, στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στη Σ. Αραβία. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί για το αν ο 74χρονος Μίτσελ θα μεταβεί και στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να δει από κοντά το τι άφησε πίσω της η ισραηλινή βαρβαρότητα.

Για το περιεχόμενο της περιοδείας Μίτσελ, αλλά και γενικότερα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, μίλησε ο ίδιος ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε αραβικό δίκτυο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «αλ Αραμπίγια». Ο Ομπάμα μίλησε για «λάθη και πιθανώς σοβαρά λάθη που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην πολιτική τους για την περιοχή» και δήλωσε αποφασισμένος να αξιοποιήσει «ό,τι είναι δυνατόν και κυρίως το πλέον βαρύ "όπλο" των ΗΠΑ, δηλαδή τη διπλωματία» προκειμένου να επιλύσει ζητήματα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι είναι έτοιμος να «δει με άλλο μάτι, πολύ ευρύτερο, την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν να εμπλακούν πιο άμεσα και πιο αποφασιστικά στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης». Οπως είπε, η Ουάσιγκτον παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της απέναντι στην αναγκαιότητα «προστασίας» του Ισραήλ, όμως, συμπλήρωσε, «οι Ισραηλινοί, πιστεύω, κατανοούν ότι είναι πλέον μεγάλη ανάγκη να υπάρξει περιφερειακή ειρήνη και ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται θυσίες και από αυτούς». Τέλος, υποστήριξε ότι ζήτησε από τον Τζον Μίτσελ να πάει στην περιοχή «και ν' ακούσει προσεκτικά τους συνομιλητές του και ν' αποφύγει να πράξει κάτι που συνήθως κάνουν οι ΗΠΑ: δίνουν απλώς οδηγίες». Του ζήτησε, όπως είπε, να του παρουσιάσει «πραγματικές ευκαιρίες προόδου και όχι ενδεχόμενα».

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το αντικείμενο των πρώτων αυτών επαφών του Μίτσελ θα είναι η επίτευξη μακρόχρονης εκεχειρίας στη Γάζα, η διασφάλιση του τερματισμού λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα και η απρόσκοπτη διαρκής λειτουργία όλων των μεθοριακών της περασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο Μίτσελ τον Απρίλη του 2001 είχε δημοσιοποιήσει έκθεση για τη Δυτική Οχθη, όπου σημείωνε ότι θα πρέπει, για να επιτευχθεί πρόοδος, να «παγώσει άμεσα και άνευ όρων κάθε εποικιστική δραστηριότητα» και ν' αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός. Διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι πιθανώς τα πρώτα διπλωματικά βήματα της νέας αμερικανικής ηγεσίας στην περιοχή να βασιστούν στη «λογική» της έκθεσης Μίτσελ.

Προκαλεί η Λίβνι

«Απολύτως ήσυχη με τη συνείδησή της» δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη σε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λίβνι επανέλαβε τα περί «προσπάθειας να σωθούν ζωές αμάχων», επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη «Χαμάς» και εξαπέλυσε εκ νέου απειλές, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ θα επιτεθεί και πάλι αν παραστεί αναγκαίο για να προστατεύσει τον εαυτό του».

Η υποψήφια του «Καντίμα» για την πρωθυπουργία στις εκλογές της 10ης Φλεβάρη απέφυγε να σχολιάσει τη φημολογία που θέλει την ισραηλινή κυβέρνηση να έχει προτείνει να επιτρέψει τη λειτουργία όλων των μεθοριακών περασμάτων και την απελευθέρωση περίπου 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατείται από τον Ιούνιο του 2006 από τη «Χαμάς» στη Γάζα. Η Λίβνι απέφυγε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ολμέρτ, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι το ισραηλινό κράτος θα παράσχει κάθε είδους νομική κάλυψη στους αξιωματικούς και στα απλά μέλη του στρατού του σε περίπτωση που διωχτούν για εγκλήματα πολέμου.

Χτες, πάντως, διπλωματικές πηγές διέρρεαν από την έδρα του ΟΗΕ ότι ο Οργανισμός ζήτησε ν' αρχίσουν οι έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα τόσο για τη χρήση όπλων, όπως είναι ο λευκός φώσφορος, το απεμπλουτισμένο ουράνιο και νέου τύπου εκρηκτικά, όσο και για τα πλήγματα που έγιναν κατά κατοικημένων περιοχών, δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων του ίδιου του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ