Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ευελιξία

Δεν είναι ότι δε μου κάνεις, αλλά υπάρχουν φθηνότερες και πιο ευέλικτες λύσεις από εσένα. Κοστίζεις πολύ. Είμαστε σε κρίση και είναι άμεση η ανάγκη να διαφυλάξω τα κέρδη μου και τα κέρδη του μέλλοντός μου. Ωραία δεν το είπα; Τα κέρδη του μέλλοντός μου! Να ξέρεις, πάντως, ότι σ' ολόκληρο τον κόσμο έτσι γίνεται. Στον 21ο αιώνα ζούμε, μπορείς να αντιληφθείς ότι για να επιβιώσει κανείς χρειάζεται να προβλέπει. Σε συμβουλεύω να κάνεις και εσύ το ίδιο.

Τι φταις εσύ για την οικονομική κρίση; Δε φταις, αλλά εσύ δεν έχεις τίποτα άλλο να πουλήσεις, εκτός απ' τον εαυτό σου. Εμείς εδώ είμαστε ολόκληρη επιχείρηση, με πλάνα, σχέδια, έσοδα, έξοδα. Μπορώ να αντιληφθώ ότι έχεις κι εσύ οικογένεια, παιδιά που πρέπει να μεγαλώσουν. Σε συμπονώ, φίλε μου. Ελπίζω και εύχομαι να έχεις την καλύτερη τύχη, γιατί είσαι πολύ καλό παιδί. Α, μη φωνάζεις! Δεν είσαι παιδί, είσαι 45 χρόνων εργαζόμενος με αξιοπρέπεια; Τι λες, βρε καημένε, που δεν έχεις ούτε ένα κεραμίδι δικό σου πάνω απ' το κεφάλι σου και μετράς τα λεφτά για το φαγητό της βδομάδας!

Λοιπόν, αγαπητέ μου, ας ηρεμήσουμε. Ας μιλήσουμε σαν ώριμοι άνθρωποι. Και οι δύο έχουμε αισθήματα και οι δύο στον ίδιο κόσμο ζούμε, στην ίδια χώρα. Δε γίνεται να σε κρατήσω. Πες μου εσύ στη θέση μου τι θα έκανες, εάν είχες τη δυνατότητα να κερδίζεις περισσότερα με λιγότερο κόστος και να αποφύγεις τα χειρότερα; Ολα εκεί δεν καταλήγουν τελικά; Πρόσεξέ με. Εγώ είμαι αυτός που δίνει δουλειά και εσύ αυτός που έχει ανάγκη τη δουλειά, έτσι δεν είναι; Ας αφήσουμε στην άκρη τις θεωρίες που λένε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κρατήσουν μόνοι τους τις επιχειρήσεις και δε χρειάζονται εργοδότη. Αυτές οι θεωρίες είναι, άλλωστε, του περασμένου αιώνα.

Η επιχείρηση πρέπει να είναι βιώσιμη. Αυτό σημαίνει ότι εγώ πρέπει να πάρω τα μέτρα μου. Θα απολύσω εσένα, και όσους χρειαστεί, θα πάρω ένα προγραμματάκι για ανέργους και θα προσλάβω μερικούς. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται απ' το πρόγραμμα. Ανάμεσα σε αυτούς μπορείς να είσαι κι εσύ, αφού θα είσαι πλέον άνεργος. Είδες πόσο σε σκέφτομαι; Είμαι ανθρωπιστής ο άτιμος, μπράβο μου!

Να ξέρεις, όμως, ότι, εάν κανονίσω να ξανάρθεις δε θα έχεις την ίδια εργασιακή σχέση. Τη θέση σου θα την πάρουν δύο άνθρωποι, εσύ και άλλος ένας. Θα υπογράψετε μια ατομική συμβασούλα με ευέλικτο ωραριάκι και έτσι άλλη μια οικογένεια θα 'χει έναν ακόμα μισθό. Οπως αντιλαμβάνεσαι, ο μισθός σας θα είναι πολύ μικρότερος, απ' αυτόν που είχες μέχρι τώρα, σχεδόν ο μισός. Θα σε φωνάζω όποτε σε χρειάζομαι και τις ελεύθερες ώρες σου θα μπορείς να βρεις μια δεύτερη δουλειά να ζήσεις εσύ και τα παιδιά σου.

Μια χαρά δεν είναι όλα αυτά; Παίζουμε με τη ζωή σου, με τη ζωή της οικογένειάς σου; Τόσοι και τόσοι σαν κι εσένα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Και να σου πω: Πολλή ώρα χάλασα μαζί σου. Ασε τα μελό, γιατί θα μου φύγει ο ...ανθρωπισμός μου και θα χάσεις και τη θέση που σου τάζω. Κατάλαβες;...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ