Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιπολίες αστυνομικών και με σκύλους

Με ΠΔ ιδρύεται Τμήμα Περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ακόμα και σκύλους

Αστυνομικοί σκύλοι και στις διαδηλώσεις. Μετά τα χημικά, τα γκλόμπς και τις πλαστικές σφαίρες, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τους σκύλους για να αντιμετωπίσει το μαζικό λαϊκό Κίνημα. Με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στο ΣτΕ, ιδρύεται τμήμα περιπολιών που θα υπάγεται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (σ.σ. ΜΑΤ). Θα αποτελείται από 500 άτομα (αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς) για περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας.

Το τμήμα αυτό θα μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και «κατόπιν διαταγής» του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να διατίθεται για τη «λήψη μέτρων τάξης», δηλαδή, σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Επίσης, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. το τμήμα περιπολιών θα μπορεί να κάνει περιπολίες και σε πόλεις εκτός Αττικής. Παράλληλα, άλλο σχετικό ΠΔ προβλέπει τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων στις πεζές περιπολίες που θα καθιερωθούν στην Αττική. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση «ανοίγει το παράθυρο» για τη χρήση των σκύλων από τις δυνάμεις καταστολής κατά διαδηλωτών.

Ως προς τις λεπτομέρειες με το δεύτερο ΠΔ, τροποποιείται παλαιότερο του 1989 που αφορούσε την εκπαίδευση συνοδών αστυνομικών σκύλων. Μέχρι τώρα οι σκύλοι της Αστυνομίας «ασχολούνταν» με την ανίχνευση εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών. Με το νέο ΠΔ επεκτείνονται οι «αρμοδιότητες» των σκύλων, καθώς: Θα χρησιμοποιούνται για τη λήψη μέτρων στα γήπεδα. Για τη συνοδεία κρατουμένων προς αποφυγή απόδρασης. Στην καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν αυτόφωρα εγκλήματα. Στις πεζές περιπολίες που θα πραγματοποιούν οι αστυνομικοί στην Αττική και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Στη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων και την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ