Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αποκαλύφτηκαν οι μεθοδεύσεις για επέκταση των ΕΛΠΕ

Οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επέκταση των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα (ΠΕΤΡΟΛΑ), αναδείχτηκαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας που συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ΕΛΠΕ και ΕΑΣ βρίσκονται σε συμφωνία, ώστε να νοικιαστούν 100 στρέμματα από το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ για να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας των νέων εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου. Εξέλιξη, που ταυτόχρονα σημαίνει κλείσιμο της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τα άλλα δύο εργοστάσια Λαυρίου και Υμηττού.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο δήμαρχος Γ. Αμπατζόγλου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους, υποστηρίζοντας πως ενημερώθηκε από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών ότι η συμφωνία έχει «παγώσει», καθώς η ΠΥΡΚΑΛ δεν μπορεί να μεταφέρει το εργοστάσιο στα Δερβενοχώρια, ενώ τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι και χωρίς τα 100 στρέμματα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας!

Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο ο Γ. Λίγκος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα ΕΑΣ, ανέδειξε το μέγεθος των μεθοδεύσεων αλλά και των κινδύνων που εγκυμονεί η επέκταση των ΕΛΠΕ. Οπως επισήμανε, τα ΕΛΠΕ θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης των νέων εγκαταστάσεων, καθώς, σύμφωνα με την οδηγία ΣΕΒΕΖΟ, θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 250 μέτρων από την ΠΥΡΚΑΛ. Από το σημείο, όμως, που θα φτάσει η επέκταση η απόσταση δεν ξεπερνά τα 67 μέτρα! Γι' αυτό, όπως κατήγγειλε, η διοίκηση της ΕΑΣ δέχτηκε ασφυκτική πίεση από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση του λαού της περιοχής ενάντια στην επέκταση, η οποία, όπως τόνισε, εάν υλοποιηθεί, ουσιαστικά, σημαίνει και κλείσιμο της ΠΥΡΚΑΛ.

Στην παρέμβασή του, ο Αντώνης Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας» (ΠΑΚΕ), δήλωσε: «Δεν εμπιστευόμαστε τη δημοτική αρχή, καθώς έχει αποδεχτεί μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για την περιοχή χωρίς αντίδραση, νομιμοποιώντας τις βιομηχανίες. Δεν έχετε διάθεση να αντισταθείτε και απλά, όταν φτάνουν τα πράγματα στα όριά τους, εκφράζετε την αντίθεσή σας και περιμένετε να εκτονωθεί η κατάσταση. Η ΠΑΚΕ μαζί με τους φορείς και το λαό της περιοχής θα κινητοποιηθεί, θα αντιδράσει και θα απαιτήσει και να μην κλείσει η ΠΥΡΚΑΛ και να μην προχωρήσει η επέκταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ