Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βολιβία, για την έγκριση του νέου Συντάγματος, ανακοινώθηκαν χτες από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (CNE), δίνοντας στο «Ναι» το 61,43% και στο «Οχι» 38,57%.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον Αφροαμερικανό Μάικλ Στιλ εξέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί στην ηγεσία του κόμματος. Ο Στιλ, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μέριλαντ και νυν πρόεδρος της οργάνωσης GOPAC που στρατολογεί και εκπαιδεύει υποψήφιους των Συντηρητικών διαδέχεται τον εκλεκτό του Τζορτζ Μπους, Μάικ Ντάνκαν, ο οποίος έχασε την ευκαιρία να επανεκλεγεί.

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τη μετεξέλιξη της «Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης» σε «Αρχή Αφρικανικής Ενωσης» με διευρυμένο ρόλο και αποστολή, αποφάσισαν προχτές στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Στη διάρκεια της διάσκεψης, ο Λίβυος Πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι εκλέχτηκε προεδρεύων της ΑΕ για ένα χρόνο, σε αντικατάσταση του Προέδρου της Τανζανίας, Τζακάγια Κικουέτε.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Περίπου 63.000 κρούσματα χολέρας έχουν διαγνωστεί στη Ζιμπάμπουε από τον περασμένο Αύγουστο, εκ των οποίων τα 3.229 απέβησαν θανατηφόρα. Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ενωση ζήτησε «την άρση των κυρώσεων» κατά της Ζιμπάμπουε, μετά από την ανακοίνωση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

ΣΕΟΥΛ.-- Περιοδεία σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσει αυτόν το μήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ενα νέο κόμμα, που εκπροσωπεί τους Σέρβους της Κροατίας, ιδρύθηκε την Κυριακή στο Βούκοβαρ. Ονομάζεται «Νέο Σερβικό Κόμμα» (NSS), με επικεφαλής τον Σβέτισλαβ Λατζάρεβιτς, ο οποίος εκλέχτηκε ομόφωνα από τα 100 ιδρυτικά μέλη του νέου αυτού πολιτικού σχήματος.

ΤΟΚΙΟ.-- Εντονη δραστηριότητα παρουσίασε χτες το ηφαίστειο Ασάμα (κοντά στο Τόκιο), γεμίζοντας τα προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας με λευκή στάχτη.

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Νέα κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίστηκε την Κυριακή στην Ισλανδία με πρωθυπουργό την Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναμένεται να προτείνει την 25η Απρίλη ως μέρα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη χώρα. Πρώτη προτεραιότητα της προσωρινής κυβέρνησης είναι να τερματιστούν οι διαδηλώσεις που προκάλεσε η κατάρρευση του οικονομικού συστήματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στέινγκριμουρ Σίγκφουσον, ο οποίος υποστήριξε πως «θα επιχειρηθεί να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του λαού».

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε οίκο ευγηρίας στη βορειοδυτική Ρωσία, στο Κόμι, ενώ τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Πάντως, οι καταστρεπτικές πυρκαγιές με μεγάλο αριθμό θυμάτων είναι συχνές στη Ρωσία, εξαιτίας της μη τήρησης των συστημάτων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ