Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καμιά παραχώρηση στο όνομα της κρίσης

Με συντονισμό, μαζικές συγκεντρώσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν την πάλη ενάντια στην εργοδοσία και τα κόμματά της

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Μέταλλο, στη Ζώνη και τη Χαλυβουργία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Μέταλλο, στη Ζώνη και τη Χαλυβουργία
Με συσκέψεις, περιοδείες, μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες μορφές, τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν τις καθημερινές, συντονισμένες παρεμβάσεις στους κλάδους και τους τόπους δουλειάς, με στόχο την οργάνωση του αγώνα, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την καπιταλιστική κρίση, να βγουν στην αντεπίθεση με επιθετικά αιτήματα.

Χτες, στις 12 το μεσημέρι, εργαζόμενοι από τον κλάδο του Μετάλλου, της Ναυπηγοεπισκευής και της Χαλυβουργίας έκαναν παύση εργασιών και συγκεντρώθηκαν, όπως είχε αποφασίσει η Συντονιστική τους Επιτροπή, στην πλατεία Ομόνοιας. Αίτημά τους, η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην περάσουν οι νέες απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία στους κλάδους πατώντας στην κρίση, καθώς και να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

Η κυβέρνηση κρυβόταν από τους εργάτες

Οι μεταλλεργάτες ξεκίνησαν για το υπουργείο Απασχόλησης στην Πειραιώς και άλλαξαν πορεία προς τη Σταδίου για να συναντηθούν με την υπουργό Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Οταν ενημερώθηκαν ότι η τελευταία βρισκόταν στη Βουλή, κατευθύνθηκαν προς τα εκεί και απαίτησαν να επιτραπεί η είσοδος αντιπροσωπείας τους στο Κοινοβούλιο. Το αίτημά τους έγινε δεκτό, αλλά στα γραφεία της ΝΔ δεν υπήρχε κανείς για να παραλάβει το υπόμνημα! Στο αποκορύφωμα του εμπαιγμού, οι μεταλλεργάτες ενημερώθηκαν ότι η υπουργός Απασχόλησης επέστρεψε στο υπουργείο, για να συναντηθεί δήθεν με τους εργαζόμενους!

«Για μας, αυτή κοροϊδία δεν είναι πρωτόγνωρη -τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά - και δεν υπάρχει περίπτωση να μας κάμψει. Συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει, στο δρόμο του αγώνα, και δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, εκεί που δεν το περιμένουν». Στο πλευρό τους, βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις των σωματείων της Συντονιστικής Επιτροπής και θα αποφασίσουν για τις νέες κινητοποιήσεις. Τη Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Πανελλαδική Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Πιο επιθετικοί οι εργοδότες

Την ίδια στιγμή, έχοντας αέρα στα πανιά τους από την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, οι εργοδότες προχωρούν με κάθε αφορμή σε απολύσεις, καθώς και στην εφαρμογή της «εκ περιτροπής εργασίας», επιδιώκοντας να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε τροχιά υπερκερδοφορίας, κάνοντας ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν συγκεντρώσει οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για τις περίπου 8.000 επιχειρήσεις στην περιοχή του Θριασίου, που απασχολούν κοντά στους 50.000 εργαζόμενους, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν σταματήσει όλους σχεδόν τους συμβασιούχους, περίπου 80 εργαζόμενους, όπως και η «Χαλυβουργική», διώχνοντας 60 συμβασιούχους.
  • Ο ΤΙΤΑΝ έχει διακόψει εντελώς την παραγωγή τσιμέντου και στα δύο εργοστάσια και έχει διώξει όλα τα εργολαβικά συνεργεία.
  • Η βιομηχανία αλουμινίου ΕΤΕΜ, του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έχει απολύσει 17 εργαζόμενους, ενώ εφαρμόζει και σύστημα υποχρεωτικών αδειών.
  • Η επιχείρηση μετάλλου «Μπήτρος» έχει απολύσει πάνω από 15 εργαζόμενους και άλλους 20 η «Βιοχαρτική» στον Ασπρόπυργο.
  • Η επιχείρηση τροφίμων «Κανάκης» έχει σταματήσει περίπου 15 εποχικούς εργαζόμενους, ενώ στις δεκάδες αποθήκες logistics στην περιοχή οι απολύσεις, η μείωση ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες «θερίζουν».
Πρωτοβουλίες στους κλάδους

Απαντώντας αγωνιστικά στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και την πολιτική των κομμάτων της, συνδικάτα και άλλες δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προγραμματίζουν για σήμερα και τις επόμενες μέρες τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδείες σε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΔΕΛΤΑ (Αγ. Στέφανο), ΑΜΣΤΕΛ. Τη Δευτέρα, 16/2, σε ΕΒΓΑ, ΦΟΛΙ, ΦΑΓΕ, ΒΕΝΕΤΗ, TASTY, ΝΙΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗ. Στις 17/2 σε ΝΟΥΝΟΥ και ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ και στις 18/2 στον ΚΑΤΣΕΛΗ. Στις 22/2 το συνδικάτο προετοιμάζει σύσκεψη με εργάτες του κλάδου στο Μενίδι.
  • Την Κυριακή, 15 Φλεβάρη, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα πραγματοποιεί σύσκεψη με μετανάστες από βιοτεχνίες ιματισμού, 6.30 μ.μ., στο Στέκι Μεταναστών (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).
  • Σύσκεψη για τα προβλήματα των μεταναστών συναδέλφων του κλάδου διοργανώνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, την Κυριακή, 15 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη).
  • Συζήτηση για την κρίση διοργανώνει και η Γραμματεία Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ, την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ