Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Ακρωτηριάζεται μια ολόκληρη κωμόπολη!

Σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών οδηγούνται 2.000 άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% απ' αυτούς θα μπορούσαν να το αποφύγουν αν εφαρμοζόταν, αρχικά, πολιτική πρόληψης στο γενικό πληθυσμό και, στη συνέχεια, αντιμετώπιση σε ειδικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη, ενόψει του 1ου Πανελλήνιου Συμποσίου για τις παθήσεις του διαβητικού ποδιού. «Ακρωτηριάζεται μια ολόκληρη κωμόπολη κάθε χρόνο στη χώρα μας», είπαν χαρακτηριστικά οι γιατροί, οι οποίοι τόνισαν ότι εάν εφαρμοζόταν ένα τεστ τριών λεπτών στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το 80% των ασθενών θα απέφευγε τον ακρωτηριασμό. Ακόμα πρόσθεσαν ότι στο εξωτερικό οι ασθενείς με διαβήτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα πόδια προμηθεύονται ειδικά παπούτσια που κατασκευάζει υποδηματοποιός, που είναι μόνιμος υπάλληλου του δημόσιου νοσοκομείου, ενώ «στην Ελλάδα και αυτό εκχωρήθηκε, όπως και άλλοι τομείς των νοσοκομείων, στον ιδιωτικό τομέα».

Οι επιστήμονες, τέλος, υπογράμμισαν ότι η ανάπτυξη των ειδικών ιατρείων πρέπει να συνοδευτεί με τη στελέχωση ποδολόγων, οι οποίοι έχουν μόρφωση και εκπαίδευση σε επίπεδο ΤΕΙ, μια ειδικότητα που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ