Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικομματική τυμβωρυχία για το θάνατο ασθενούς

Σε τυμβωρυχία μετέτρεψαν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση την τραγική κατάληξη ενός 53χρονου ασθενούς μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο δεν ήταν εφοδιασμένο με τα απαραίτητα υλικά για τη χρήση απινιδωτή. Το περιστατικό συνέβη προχτές στη Θεσσαλονίκη και, εν πρώτοις, αποδόθηκε στην αδυναμία, λόγω έλλειψης των απαραίτητων υλικών, χρήσης του απινιδωτή. Το θέμα, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων, πήρε πανελλαδικές διαστάσεις απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και απ' το υπουργείο Υγείας διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Βέβαια, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με δραματικές ελλείψεις στην προσφορά υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής. Εν πρώτοις, το ΕΚΑΒ δουλεύει με το μισό προσωπικό - 3.200 άτομα - σε πανελλαδικό επίπεδο και με μειωμένο στόλο ασθενοφόρων. Σε αυτές τις ελλείψεις έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται με «δανεικά» από νοσοκομεία, όπως ομολόγησε χτες το πρωί στη ΝΕΤ ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε, ο καθηγητής Δημήτρης Ψαρούλης δήλωσε ότι ο θάνατος του 53χρονου οφείλεται σε αιμορραγία του πεπτικού συστήματος (γαστρορραγία), λόγω έλκους δωδεκαδάκτυλου. Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να εποπτεύει την έρευνα της Αστυνομίας (διενεργείται αυτεπαγγέλτως) για την υπόθεση.

Ολες όμως οι καταγγελίες και οι έρευνες, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις εκρηκτικές ανάγκες για την κάλυψη των αναγκών της επείγουσας ιατρικής. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να επιρρίψει τις ευθύνες για το θάνατο του ασθενούς σε κάποιον εργαζόμενο, προσπαθώντας να απαλλάξει την κυβέρνηση απ' τις γενικότερες ευθύνες για τη μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ και την αδυναμία εφαρμογής μέχρι στιγμής του νέου συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που με δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά επιχείρησε να εκμεταλλευτεί δημαγωγικά το περιστατικό, διαγράφοντας τις τεράστιες ευθύνες του κόμματός της για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στον τομέα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ