Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
Περιοδεία Ζιντάο στην Αφρική

ΠΟΡΤ ΛΟΥΙ.-- Συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς αναπτυξιακών έργων και την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων της Κίνας με αφρικανικές χώρες υπέγραψε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο στη διάρκεια νέας περιοδείας του σε Τανζανία, Μάλι, Σενεγάλη και Μαυρίκιο, που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα και ολοκλήρωσε χτες.

Στην πρωτεύουσα του Μαυρίκιου, Πορτ Λούις, ο Χου Ζιντάο πρόσφερε κι άλλη βοήθεια στην Αφρική, παρά την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση και υπέγραψε συμφωνίες ύψους 270 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων υποδομής στον Μαυρίκιο, όπου εδρεύει και η μεγαλύτερη κινέζικη παροικία στην Αφρική. Χαρακτήρισε δε τις σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και Μαυρίκιο «μοντέλο αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σε Κίνα και Αφρική», όπου το εμπόριο πέρσι αυξήθηκε κατά 45%...

Νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, Νταρ ες Σαλαάμ, ο Κινέζος πρόεδρος είχε σημειώσει πως ο απόηχος της κρίσης στη διεθνή οικονομία θα είναι βαθύς, ενώ οι συνέπειές της δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές...Παρ' όλα αυτά έκανε έκκληση και σ' όλες τις πλούσιες χώρες να μη σταματήσουν τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες.

Στην Τανζανία ο Χου υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας άνω των 20 εκατ. δολαρίων στους τομείς της γεωργίας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνικής συνεργασίας. Στη Σενεγάλη υπέγραψε πέντε εμπορικές συμφωνίες, ενώ στο Μάλι υποσχέθηκε συνέχιση της σινικής οικονομικής βοήθειας. Στον Μαυρίκιο απέσπασε τα εύσημα του πρωθυπουργού Ναβιντσάντρα Ραμγκούλαμ για την υποστήριξη που εξέφρασε ως προς την κατάκτηση μόνιμης θέσης της Αφρικανικής Ενωσης σε ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ