Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στρατιές ανέργων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΠΕΚΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ανεργία, φτώχεια, απολύσεις, καταπίεση των εργαζομένων είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης και όχι φυσικά οι κλυδωνιζόμενοι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων.

Πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία θα περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας το 2009, καθώς η ανεργία - έως και κατά 23,3 εκατ., ενώ οι προσωρινές κι ευάλωτες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 60 εκατ.- εντείνεται εξαιτίας της «κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Ειδικότερα στην Κίνα η ανεργία έχει εκτοξευτεί καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 130 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες, μεγάλο μέρος των οποίων πλέον είναι άνεργοι. Σε χτεσινές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Παγκινεζικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Σουν Τσουνλάν, έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να προφυλαχτεί η Κίνα από τις «εχθρικές δυνάμεις» εντός και εκτός της χώρας, οι οποίες απεργάζονται τη δημιουργία προβλημάτων στις μάζες των πρόσφατα ανέργων.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε στο Ντένβερ το «σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας» ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση των ιδιοκτητών οικιών, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δάνειά τους. Σύμφωνα με το BBC, η «πρωτοβουλία» των 75 δισ. θα μπορέσει να διατηρήσει 7 με 9 εκατ. ιδιοκτήτες οικιών εκτός της άσκησης δικαιώματος κατάσχεσης.

Την ίδια στιγμή οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors (GM)και Chrysler πιέζουν για επιπλέον «πακέτα ενίσχυσης» 30 δισ. και 5 δισ. δολ. αντίστοιχα όταν έχουν ήδη πάρει πακτωλούς δισ.. Την ίδια στιγμή η GM προχωράει σε χιλιάδες απολύσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Βερολίνο να εθνικοποιήσει τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τέλος, μείωση 1% κατέγραψε το ισπανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την είσοδο της χώρας στην πρώτη ύφεση, σε διάστημα 15 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ