Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπόδια για την εκεχειρία από το Ισραήλ

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Η επιβίωση στη Γάζα είναι δύσκολη μετά την τεράστια καταστροφή από την ισραηλινή βαρβαρότητα
Η επιβίωση στη Γάζα είναι δύσκολη μετά την τεράστια καταστροφή από την ισραηλινή βαρβαρότητα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--

«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα αν δεν απελευθερωθεί ο Γκιλάντ Σαλίτ» δήλωνε, χτες, μετά από σύνοδο του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Ασφαλείας Μέιρ Σιϊτρίτ. Η απόφαση λήφθηκε, όπως είπε ο Σιϊτρίτ, ομοφώνως, από τα μέλη του συμβουλίου, που υιοθέτησαν τη σχετική πρόταση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ.

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγανάκτηση στη «Χαμάς», που την απέρριψε, τονίζοντας ότι είναι άλλο το ζήτημα της εκεχειρίας και άλλο το ζήτημα της απελευθέρωσης κρατουμένων, υπενθυμίζοντας ότι οι συνομιλίες, υπό αιγυπτιακή αιγίδα, άρχισαν χωρίς να έχει τεθεί το ζήτημα Σαλίτ, που ήρθε στην επιφάνεια μόλις την τελευταία στιγμή. Αλλωστε, οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Αιφνιδιασμένος και δυσαρεστημένος όμως, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» είναι και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ισραηλινής πλευράς, Αμός Γκιλάντ, ο οποίος φέρεται να αναρωτιόταν «ποιος τρελός πήρε τέτοια απόφαση; Είναι προσβολή για τους Αιγυπτίους και είναι οι μόνοι σύμμαχοι που μας έχουν απομείνει στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν και οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, με τα ισραηλινά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν σήραγγες στο νότο και θέσεις των σωμάτων ασφαλείας της «Χαμάς» στην Κχαν Γιούνις, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Είχε προηγηθεί εκτόξευση ρουκέτας προς το νότιο Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η αιγυπτιακή διπλωματία ανακοίνωνε ότι «αναβάλλεται για λίγο» η έναρξη ενδο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Φλεβάρη. Οι αιγυπτιακές πηγές δε διευκρίνισαν το λόγο της αναβολής και αρκέστηκαν να μιλήσουν για αναγκαιότητα «περαιτέρω προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων».

Αρχίζει επαφές ο Πέρες

Αργά χτες βράδυ επρόκειτο ν' αρχίσει τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εξασφάλισαν παρουσία στη Βουλή, ο Ισραηλινός Πρόεδρος. Ο Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι έχει απόλυτη συναίσθηση των τεράστιων δυσκολιών και ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στο σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θ' αντικατοπτρίζει το μέγιστο δυνατό τη θέληση του ισραηλινού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επιδρομή στη Γάζα (2009-02-17 00:00:00.0)
Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας (2009-02-14 00:00:00.0)
Ορους θέτει το Ισραήλ για την εκεχειρία (2008-06-14 00:00:00.0)
Ενωτικές διαδηλώσεις για τη Μέρα των Κρατουμένων (2007-04-18 00:00:00.0)
Πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων (2007-04-11 00:00:00.0)
Υποσχέσεις από Ολμέρτ για τις «εντυπώσεις» (2006-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ