Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέο «πυροτέχνημα» για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Συνεχίζονται τα «πυροτεχνήματα» για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Βέροιας να αποτελέσει «βήμα» υπουργικών εξαγγελιών για χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων προς την περιφέρεια, αν όμως πρώτα οι προτάσεις που κατατεθούν πληρούν το «σαφέστατο» κριτήριο του «ολυμπιακού ιδεώδους»...

Η παραπάνω εξαγγελία έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δημάρχων και καλλιτεχνικών διευθυντών των πόλεων - κέντρων που συμμετέχουν στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων του υπουργείου Πολιτισμού, που έγινε στη Βέροια την περασμένη Κυριακή.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν το «μεγάλο ρόλο που μπορεί να παίξει το Δίκτυο στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού ότι θα διατεθούν 20 δισεκατομμύρια για χρηματοδότηση προτάσεων της περιφέρειας, με σημείο αναφοράς τα ολυμπιακά ιδεώδη».

Υπενθυμίζουμε ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ξεκινά τυπικά με τη νέα χρονιά, με πρόγραμμα που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ενώ συγχρόνως δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου με τον κόσμο της τέχνης. Δεδομένων των παραπάνω, ο υπουργός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να εξαγγέλλει οτιδήποτε, διευρύνοντας το χάος και την ασάφεια του θεσμού.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Δίκτυο φαίνεται πως τα προβλήματά του δεν μπόρεσαν να «κρυφτούν» ούτε κατά την παρουσία του υπουργού. Αν και εντέχνως διατυπωμένα, προκύπτει ότι η κτιριακή υποδομή των πόλεων σε σχέση με τον πολιτισμό δεν επαρκεί - όπου δεν είναι ανύπαρκτη - ενώ ήδη το Δίκτυο ευνοεί την ύπαρξη Κέντρων «δύο ταχυτήτων».

Τα Κέντρα ζήτησαν την «αναπροσαρμογή των επιχορηγήσεων», η οποία ωστόσο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του έργου των Κέντρων από το Γραφείο του Δικτύου Πόλεων του ΥΠΠΟ. Μετά από όλα αυτά, η εκτίμηση ότι το ΥΠΠΟ δεν καθυστερεί τις χρηματοδοτήσεις προς τα Κέντρα επέχει τη θέση της λεπτομέρειας. Να σημειωθεί ότι τα Κέντρα ζητούν την αναβάθμιση του γραφείου σε Διεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ