Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ
Σχέδια επί χάρτου

Στο διοικητικό και οικονομικό τομέα περιορίζονται πλέον οι ευθύνες της Γενικής Διευθύντριας του «Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ», με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου κατά την πρώτη του συνεδρίαση, προχτές το απόγευμα. Παρά την υποβάθμιση του ρόλου με τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της κραταιάς, για ένα χρόνο στο Φεστιβάλ, Βαρβάρας Μπελεζίνη, φαίνεται ότι υπάρχουν «κύκλοι» που επιθυμούν την έστω και με αυτό τον τρόπο παρουσία της στο Φεστιβάλ. `Η μήπως αυτό επιβάλλεται εξαιτίας της τριετούς σύμβασής της;

Στη συνεδρίαση αυτή με πρόεδρο τον Περικλή Κούκο, αντιπρόεδρο τον Γιώργο Βουλγαράκη και μέλη τον Βασίλειο Ζαφειρόπουλο, την Μαριλένα Γεωργιάδου, την Λόλα Νταϊφά, την Ειρήνη Φραγκιαδάκη και τον Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλο, ορίστηκε γραμματέας του Συμβουλίου η Βασιλική Αλεξίου.

Οπως είχε ανακοινωθεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού, οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Φεστιβάλ εκχωρήθηκαν στον πρόεδρο του ΔΣ Περικλή Κούκο. Οι αρμοδιότητες αφορούν στη γενική ευθύνη του καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Φεστιβάλ, καθώς και στην υλοποίηση του προγραμματισμού των εκδηλώσεών του, στην προβολή του Φεστιβάλ και στην επικοινωνία με τον Τύπο, καθώς και η εκπροσώπηση του Φεστιβάλ σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό.

Στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης, ο Περικλής Κούκος ανέπτυξε την καλλιτεχνική κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, που πρέπει να έχει αυτό: «Εγκαιρος προγραμματισμός με συγκεκριμένη διάρκεια και φυσιογνωμία στους τομείς της μουσικής, του θεάτρου και του χορού, που είναι βασική προϋπόθεση για την υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και για την προβολή και διαφήμισή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργασία με Φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού στο πλαίσιο ανταλλαγής υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αξιοποίηση των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών και φορέων (Πολιτιστική Ολυμπιάδα, Οργανισμοί Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικές Ορχήστρες, Κρατικά Θέατρα κτλ.) και στην ανάπτυξη της σχέσης πολιτισμού και τουρισμού, στην οποία στηρίζεται το Φεστιβάλ. Συνεργασία με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και τα φεστιβάλ της περιφέρειας σε κοινές πολιτιστικές δράσεις που θα αναπτύξουν την πολιτιστική ζωή της χώρας. Στήριξη της ελληνικής δημιουργίας και στην προώθηση των ελληνικών καλλιτεχνικών δυνάμεων στο εξωτερικό και στην περιφέρεια».

Ομως, το πραγματικό πρόβλημα του Φεστιβάλ Αθηνών βρίσκεται στο γενικό προσανατολισμό του, ο οποίος υπηρετεί σε γενικές γραμμές ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και πεδίο εξυπηρέτησης οικονομικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Βέβαια, ο χρόνος θα δείξει. Θεωρητικά και στο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί μέτρα και προθέσεις χωρίς αποτέλεσμα. Η ικανότητα των προσώπων, οι σχεδιασμοί και οι προθέσεις δεν αρκούν πάντα, όταν έχουν να αναμετρηθούν και να συγκρουστούν με μηχανισμούς και συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ