Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις για το ένταλμα σύλληψης

Από χτεσινή διαδήλωση ενάντια στο ένταλμα σύλληψης του Σουδανού Προέδρου
Από χτεσινή διαδήλωση ενάντια στο ένταλμα σύλληψης του Σουδανού Προέδρου
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κατήγγειλε και χτες το συγκεκριμένο οργανισμό σαν «νεοαποικιοκρατικό εργαλείο με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας». Η εξέλιξη αυτή, όπου τα ιμπεριαλιστικά «εργαλεία» έρχονται ως οι κριτές των πάντων (ανεξάρτητα του τι πρεσβεύει ο κάθε ηγέτης μιας χώρας) να επιβάλουν δήθεν δικαιοσύνη, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές. Δηλαδή, οι αρχιεγκληματίες προκαλούν ως δήθεν θεματοφύλακες του... ανθρωπισμού!

«Εγκληματίες είναι οι ηγέτες ΗΠΑ και ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος του Σουδάν απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηριχτών του που διαδήλωσαν και χτες (για δεύτερη μέρα) έξω απ' το Προεδρικό Μέγαρο στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφάλειας και Ειρήνης της Αφρικανικής Ενωσης και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αναστολή του εντάλματος σύλληψης κατά του Προέδρου Μπασίρ, με το Πεκίνο να επισημαίνει πως αντιτίθεται σε ό,τι μπορεί να διαταράξει την προώθηση των προσπαθειών για ειρήνη στο Νταρφούρ και το υπόλοιπο Σουδάν...

Το Ιράν χαρακτήρισε άδικο το ένταλμα σύλληψης υποστηρίζοντας πως η απόφαση ελήφθη με «πολιτικά κίνητρα». Συνάμα, η Τουρκία εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του εντάλματος σύλληψης κατά του Σουδανού Προέδρου στην ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ προτίμησε να εστιάσει στην απόφαση του Σουδάν να απελάσει τα στελέχη και τους εργαζόμενους 12 διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για την τύχη περίπου 3 εκατ. κατοίκων του Νταρφούρ. Ομοίως έπραξε και ο ΓΓ του ΟΗΕ που χαρακτήρισε την απομάκρυνση των ΜΚΟ απ' το Νταρφούρ «σοβαρό πλήγμα» για τις επιχειρήσεις αρωγής στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ