Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς στρατιωτικοποίηση του διαστήματος

Την ώρα που η ηγεσία της Ρωσίας φλερτάρει και πάλι με το ΝΑΤΟ και τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, στο προσκήνιο έρχονται ζητήματα στα οποία υπάρχει σαφής διάσταση συμφερόντων. Φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο το Κρεμλίνο επιδιώκει τη διαμόρφωση της «ατζέντας» των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ετσι την Πέμπτη, 5 Μάρτη, ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Βλαντιμίρ Ποπόφκιν, δήλωσε πως η χώρα του θα κατασκευάσει αντι-δορυφορικό όπλο ως απάντηση στα βήματα των ΗΠΑ σ' αυτόν τον τομέα.

«Μια τέτοια εργασία γίνεται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν μπορούμε ήσυχα να παρακολουθούμε όλα αυτά που γίνονται στο διάστημα», είπε ο Ρώσος στρατηγός και απαντώντας στο ποια θα είναι η πιθανή αντίδραση της Ρωσίας σε περίπτωση που κάποια χώρα εγκαταστήσει όπλα στο διάστημα, σημείωσε πως η χώρα του θα αντιδράσει: «Εχουμε θεμελιακά στοιχεία κλειδιά για την προώθηση εργασιών, σ' εκείνη την περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει όπλα στο διάστημα».

Την ίδια ώρα ο Β. Ποπόφκιν δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ρωσία μαζί με την Κίνα έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της εγκατάστασης όπλων στο διάστημα.

Τέλος, ο υφυπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στο νέο εξοπλισμό που θα παραλάβουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας μέσα στο 2009 και πρόσθεσε με νόημα πως εάν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν τελικά την αντιπυραυλική «ασπίδα» τους σε Πολωνία και Τσεχία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας θα αναγκαστεί να παραγγείλει επιπλέον πυραύλους τύπου «Ισκαντέρ».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ