Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ξαναδιαβάζοντας...

Ξαναδιαβάσαμε, για τρίτη ή ίσως τέταρτη φορά, το πολύτιμο, κατά τη γνώμη μας, βιβλίο του Τηλέμαχου Κ. Λουγγή «Επισκόπηση Βυζαντινής Ιστορίας 324-1204», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Η περίοδος, την οποία ανατέμνει και φωτίζει ο γνωστός ιστορικός, είναι πολυποίκιλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εφόσον στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συντελείται, ετούτη την εποχή, πραγματική κοσμογονία! Το δουλοκτητικό σύστημα αγγίζει τα όρια των δυνατοτήτων του, η διοίκηση μεταβάλλεται, η θρησκεία αλλάζει, ο χριστιανισμός αρχίζει τη νικηφόρα πορεία του. Η νέα πρωτεύουσα θεμελιώνεται πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων, το Βυζάντιο. Τα ποικιλώνυμα βαρβαρικά φύλα - με την περιληπτική ονομασία Γερμανοί - περισφίγγουν την αυτοκρατορία, ενώ «ένα πλήθος Φράγκων γεμίζει το παλάτι», όπως αναφέρει ο ιστορικός Μαρκελλίνος! Μια διαφορετική Ευρώπη έχει ήδη γεννηθεί! Του συγγραφέα η σίγουρη γραφίδα μας οδηγεί με γνώση και έμπνευση μέσα στους αιώνες αυτής της σκληρής μα και γοητευτικής περιόδου! Μας συνοδεύει, μετά από ένα αφάνταστα περιπετειώδες ταξίδι, μέχρι τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, όπου φτάνουμε ακριβώς τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της ώριμης δυτικοευρωπαϊκής φεουδαρχίας έχουν γονατίσει τους, καθυστερημένους ως προς τη φεουδαρχική εξέλιξη, Βυζαντινούς και έχουν αρχίσει τη μεγάλη λεηλασία, τους φόνους και τους εξανδραποδισμούς «των αιρετικών, σχισματικών και κακόδοξων» Ελλήνων! Το «άνθος» της δυτικοευρωπαϊκής ιπποσύνης και οι «ευγενείς» ηγέτες τους θα λεηλατήσουν, θα καταστρέψουν ή θα κατακλέψουν πολλά περίφημα έργα τέχνης και θα τα μεταφέρουν στις πατρίδες τους, όπου και σήμερα ακόμη μπορούμε να θαυμάσουμε! Η πτώση της Πόλης είναι ήδη για τον Ελληνισμό ένα τραγικό γεγονός!

Βεβαίως, μέσα σε ένα σημείωμα δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουμε το εξαίρετο ετούτο βιβλίο, το οποίο διαβάζεται απνευστί, ζωγραφίζει ένα πολύχρωμο πανόραμα δραματικών εξελίξεων, σπουδαίων για την πορεία γενικά της Ευρώπης, ειδικά της Ελλάδας και της Βαλκανικής. Και αποδεικνύει ότι η επιστήμη της Ιστορίας δεν είναι μόνο υπόθεση των σπουδαστηρίων. Είναι για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες ύψιστο και γοητευτικότατο μάθημα!

Η ανάγνωση και μελέτη έργων όπως η «Επισκόπηση της Βυζαντινής Ιστορίας, 324-1204» θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι απαραίτητη, κάτι σαν ανάγκη της ψυχής! Σήμερα, που ακόμα και το κανονικό νόημα των λέξεων, η ειωθυία αξίωσις των ονομάτων, όπως έλεγε ο αρχαίος Ελληνας, όχι μόνο διαστρεβλώνεται, αλλά και μπαίνει στην υπηρεσία σκοπών και επιδιώξεων «περίεργων», είναι απόλυτα αναγκαία η μελέτη ιστορικών έργων γνήσιου ερευνητικού μόχθου και επιστημονικής ειλικρίνειας. Σας συνιστούμε ολόψυχα και υπεύθυνα ετούτο το μεγάλο, μαγικό και συναρπαστικό ταξίδι!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Winnenden Γερμανία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2011-12-10 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2011-10-22 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2003-07-27 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2003-06-29 00:00:00.0)
Η ιστορία διδάσκει (2003-03-24 00:00:00.0)
Τα αίτια και τα αποτελέσματα μιας χιλιόχρονης σύγκρουσης (2001-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ