Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

? «Κάποτε μια μάνα είχε ένα γιο. Είχε φτάσει δεκαπέντε χρονών και δεν πήγαινε να δουλέψει, να βγάλει λεφτά. Καθόταν συνέχεια στο τζάκι κι έψηνε ρεβίθια και, αν τον ζόριζε για δουλειά, έλεγε πως σκέφτεται.

Η μάνα μια μέρα έχασε την υπομονή της και του έβαλε τις φωνές.

- Ως πότε, πια, θα κάθεσαι στο τζάκι και θα ψήνεις ρεβίθια και θα λες πως σκέφτεσαι; Τι σκέφτεσαι, λοιπόν; Δε με λυπάσαι που ξενοδουλεύω; Ντρέπομαι και τον κόσμο, να σε φωνάζουν «παλιορεβιθά»?

Μέχρι πριν 200 περίπου χρόνια, οι φτωχοί άνθρωποι του λαού, στα ξενύχτια των αγροτικών δραστηριοτήτων και στα μακροήμερα ταξίδια στη στεριά ή στη θάλασσα, αισθάνονταν την ανάγκη να ψυχαγωγούνται με την αφήγηση ενός παραμυθιού.

Σ' αυτήν τη συλλογή περιλαμβάνονται 24 ελληνικά λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας. Τα 20 απ' αυτά καταγράφηκαν το 1992 από την αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών ΔΕΣΠΩ ΚΡΙΤΣΟΥΔΗ από τον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και πρωτοείδαν το φως της δημοσιότητας το 1993 από τις εκδόσεις «Πλοηγός». Αλλα τρία μακεδονικά παραμύθια, ανθολογήθηκαν από καταχωρήσεις σε Λαογραφικά Δελτία. Το πρώτο παραμύθι της συλλογής είναι ένας θρύλος για την καταγωγή των Μακεδόνων βασιλέων σε διήγηση του Ηρόδοτου.

Τα «Παραμύθια της Μακεδονίας» (εκδόσεις «Σύγxρονη Εποχή») συνέλεξε και διασκεύασε η Αυγή Παπάκου - Λάγου και τα εικονογράφησε η Ρωξάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ