Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
Πολιτικές ευθύνες για το μεγάλο ξεπούλημα

Η Μονή Τοπλού, που διεκδικεί 30.000 στρέμματα δημόσιας γης

Eurokinissi

Η Μονή Τοπλού, που διεκδικεί 30.000 στρέμματα δημόσιας γης
Περίπου 26.000 στρέμματα δημόσιας γης στην περιοχή «Κάβο Σίδερο», στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Λασηθίου στην Κρήτη, κινδυνεύουν να ξεπουληθούν σε ιδιωτική εταιρεία για να μετατραπούν σε περιοχή «υψηλού τουρισμού», από τις «ιερές» μπίζνες που έχει δρομολογήσει η Μονή Τοπλού. Πρόκειται για έκταση τεράστιου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο «ΝΑΤΟΥΡΑ», γειτονεύει με το ξεχωριστής ομορφιάς φοινικόδασος του Βάι, ενώ περιλαμβάνει και αρχαιολογικούς χώρους.

Το ξεπούλημα και η εμπορευματοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, όλα όσα έχουν εξελιχθεί στην περιοχή, φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΣΥΝ έχει σοβαρές ευθύνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον Αύγουστο του 1981, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή τροπολογία, η οποία προέβλεπε πώς θα γίνεται η ανταλλαγή περιουσίας που ανήκει στο Αγιον Ορος. Βάσει αυτής της τροπολογίας, την οποία διατήρησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δρομολογήθηκε η σημερινή πραγματικότητα.

Το σχέδιο της Μονής Τοπλού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία «Minoan Group PLC», προβλέπει ότι τα 26.000 στρ. θα παραχωρηθούν για 40 + 40 χρόνια στην εταιρεία και η Μονή θα αποζημιώνεται παίρνοντας μέρος των εσόδων. Θα κατασκευαστούν 7.000 κλίνες, διασκορπισμένες σε 6 τουριστικά χωριά. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν συνεδριακό, αθλητικό και διοικητικό κέντρο, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο, καθώς και γήπεδα γκολφ. Το συνολικό εγχείρημα θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ.

Από κινητοποίηση κατά του ξεπουλήματος, που διοργάνωσε πρόσφατα η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ
Από κινητοποίηση κατά του ξεπουλήματος, που διοργάνωσε πρόσφατα η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ
Κι ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, για ενδεχόμενη απάτη εις βάρος του Δημοσίου, ο όμιλος «Minoan Group» ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας με εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση ενός από τα 6 τουριστικά χωριά. Είναι προφανής η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος προεξόφλησης της απόφασης του ΣτΕ και δημιουργίας «τετελεσμένων».

Η «σφραγίδα» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, η Μονή το 1926 είχε στην κατοχή της 3.500 στρ. στην περιοχή, ενώ το Ταμείο Εφέδρων είχε 4.000. Ωστόσο, μετά το 1950, η Μονή σταδιακά εμφανίζει άλλα όρια στις εκτάσεις, με αποτέλεσμα να της κατοχυρωθούν τελικά 30.000 στρ. το 1999 με απόφαση του Εφετείου Κρήτης.

Η διεκδίκηση της δημόσιας γης γίνεται εντονότερη από το 1991. Λίγο αργότερα, η Μονή δημιουργεί το ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή», με στόχο να εκμεταλλευτεί το σύνολο σχεδόν της έκτασης και να προχωρήσει σε επενδύσεις με την αγγλική εταιρεία «Loyalward», η οποία το 2005 μετονομάστηκε σε «Minoan Group PLC». Στη συνέχεια, όμως, εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις και η μισή έκταση περνά πάλι στο Δημόσιο.

Ωστόσο, ύστερα από παραπομπή του θέματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και σχετική του γνωμοδότηση, το Δημόσιο παραιτείται του δικαιώματός του να διεκδικήσει την έκταση! Ετσι, το 1997-1998, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκρίνει τα επιχειρηματικά σχέδια για την τουριστική της αξιοποίηση και επικυρώνει, το 1998, με κύρωση του υπουργείου Οικονομικών, τη συμφωνία ανάμεσα στο ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή» και την αγγλική εταιρεία.

Η υπόθεση «παγώνει» για μερικά χρόνια, εξαιτίας αντιδράσεων που αναπτύχθηκαν. Ωστόσο, το 2006, με Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, ανάβει ξανά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατασκευή της τουριστικής μονάδας, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

...και ο ρόλος του ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει, από τη μια, να καταγγέλλει και, από την άλλη, να προκρίνει την επένδυση σε βάρος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Να τι είχε δηλώσει ο υποψήφιος νομάρχης Λασηθίου με τον ΣΥΝ, Αντώνης Ανηψητάκης:

«... Ειδικά στην περιοχή Τοπλού ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό - πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, επιστημονική για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας». «... χρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά δημόσια, αλλά και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις μας με τον ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση». (Στη συνέχεια αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις)». «...η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. της Μονής Τοπλού) είναι να βοηθήσει ώστε αυτό το έργο να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι ο τότε νομάρχης Λασηθίου Γιάννης Παπατσάκωνας, που είχε εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, παρά το γεγονός ότι η έκταση διεκδικούνταν από το Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ