Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ομπάμα: «Δεν κερδίζουμε τον πόλεμο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δύο Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τα «φίλια πυρά» μιας κοινής αφγανοαμερικανικής περιπόλου στην επαρχία Καπίσα. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της «ειρήνης» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αυτού του πολέμου που «οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «New York Times».

Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα εκτός της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας που έχει ανακοινώσει και τη διεύρυνση του μετώπου του πολέμου που θα συμπεριλάβει και το Πακιστάν, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να επιδιώξει συνομιλίες με μετριοπαθείς Ταλιμπάν, μια στρατηγική του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος είναι σήμερα διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή και η οποία κατά τον πρόεδρο Ομπάμα αποδείχτηκε επιτυχής με τους σουνίτες στο Ιράκ.

Ο Ομπάμα δήλωσε, τέλος, ότι η νέα πολιτική για το Αφγανιστάν πρέπει να συνοδεύεται από μια «πιο έξυπνη πολιτική» απέναντι στο Πακιστάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι με συνέντευξή του στο ίδιο φύλλο των «New York Times» χαιρέτισε τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς θεωρεί «πολύ καλή είδηση» το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «υποστηρίζει την ιδέα διεξαγωγής συνομιλιών με Ταλιμπάν τους οποίους θεωρεί μετριοπαθείς».

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έχουν αποδειχτεί «άχρηστες» και οι βρετανικές δυνάμεις του NATO δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τις θέσεις τους έναντι των Ταλιμπάν, δήλωσε ο ταγματάρχης Σεμπάστιαν Μόρλεϊ, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων (Special Air Service - SAS) της Βρετανίας στο Αφγανιστάν, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Telegraph».

«Νομίζω ότι δεν έχουμε καν ξύσει την επιφάνεια. Το επίπεδο των απωλειών μπορεί μόνο να ανέβει. Πρόκειται για έναν πόλεμο ανάλογο με τις αρχές του πολέμου του Βιετνάμ. Θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα» δήλωσε ο Μόρλεϊ. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, απαντώντας στις δηλώσεις του Μόρλεϊ, ανέφερε ότι «η πρόκληση της ασφάλειας είναι διαχειρίσιμη από τις υπάρχουσες δυνάμεις και τα κυρίαρχα αισθήματα του τοπικού πληθυσμού είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα». Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία διατηρεί δύναμη 8.300 ανδρών στο Αφγανιστάν, ενώ επίσημα συνολικά 149 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ